PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
Készül az NGC 1977: Szintén a 70 centis ausztrál robottal készítettem tetemes mennyiségű luminance képet az NGC 1977 gyönyörűséges régiójáról. Értelemszerűen a színes képi információt saját felvételről, a már korábban közölt Nagy Orion-köd c. képről van.

A képet feldolgoztam, látványos is lett, és a szöveg is megvan!
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / egy óra körüli expozíció
Jelenlegi állapot: A kép kész van, leírás kész van, csak a magyarázóábrák hiányoznak!
Feltöltés várható időpontja: 2015. október
Az Asztrofotográfia Vizi Péterrel (Geobook Hungary) közösen az asztrofotózásról, leginkább a nemzetközileg elismertté vált hazai amatőr asztrofotográfiáról szóló könyvet készítünk. A színes könyvbe gyönyörű fő küldetése az az, hogy a laikus olvasókkal megismertesse a téma lenyűgözö világát, legfelkészültebb művelőit, és kimagasló sikereiket.

Hol is tartunk: Az előző év karácsonyát anyagi és időbeli okok miatt elszalasztottuk, de idén újult erővel dolgozunk ismét a könyv létrejöttén.
Az új Sculptor: A régi Sculptor galaxis színi információját felhasználva, ámde a 70 centis ausztrál óriás felbontásával készült remek feketefehér anyagból új galaxis gyúrtam. Azt gondolom, hogy az új sokkal valóságosab és természetesebb lesz. Remélem előrelépés az amatőr asztrofotósok világában.
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / 40 perc Luminance
Jelenlegi állapot: Feldolgozva, cikkírásra vár (vajon mit írok?) :-).
Feltöltés várható időpontja: 2015 augusztus
Az M78, a reflexiós ködök királynője A tervezett expozíció készen van, feldolgozás készen van, cikk kétszer is megírva: a kiállításra, és a Földgömbbe (ez utóbbi elég grandiózus lett). Mi kell még? Magyarázó ábrákat gyártok, hogy megjelenésében a Trapéziumhoz legyen hasonló.
Műszer: 200/800 - 510/2250 CDK
Jelenlegi állapot: 11 DSLR - és elkészült 3 órányi Luminance az 50 centissel, egész jó...
Feltöltés várható időpontja: 2015. április

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már harmadik éve, hogy Sánta Gábor amatőrcsillagász barátommal, a Csillagászati Egyesület mélyég-szakcsoportjának vezetőjével közösen a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. Az eddig megjelent kiváló munkákról olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

Asztrofotós hírek és rövid irások a világ és hazánk asztrofotós állásáról

 

Reflexió archív: 2014, 2013, 2012 

Csak így tovább asztrofotósok!
Idei ausztrál, német és londoni sikereinkről 2014.11.03.

 

Szeptember 13-án jelent meg a médiában a hír, hogy Fényes Lóránd a második helyezettje, Éder Iván pedig a nyertese lett a nemzetközi ASA Astrophotography Competition 2014 osztrák-német asztrofotós pályázatnak.


Azonban még mielőtt elmélyednénk közismert fotósaink nagyszerű munkáinak elemzésében, megragadom az alkalmat, és egy rövid, csaknem feledésbe merült, sőt, tudomásunkra sem jutott apróságot is megosszak. Július 30-án, néhány nappal Tarján után írt nekem Bódi Attila asztrofotós társunk, hogy az egyik legelső, kezdő fotóját, ami az Androméda-ködöt ábrázolja, az ausztrál ICEInSpace Calendar Competition 2015 versenyén 200 másik kép közül galaxis kategóriában győztesnek kiáltotta ki a közönség. Bár a fotó elkészültekor Attila még csak élete 8. éjszakáját töltötte az ég alatt, fotója mégsem kezdő képekkel versenyzett. Nagytávcsövekkel rögzített, számunkra egzotikusnak tekinthető csillagvárosok fotóival szemben választották ki az Ő M31-ét. Ebben nyilván szerepet játszott az, hogy Új-Zéland és Ausztrália egén bizony az Androméda az egzotikus, de nyilvánvaló, hogy ennyi nem elég. Szükséges a jó szem, az elszántság, és a figyelmes tapasztaltabb társak pengeéles tudása.Idén ezt a pengeéles tudást nem csak az ausztrál közönség, hanem a németajkú zsűri is díjazta. Az osztrák ASA távcsőfejlesztő vállalat és a német Sterne und Weltraum magazin közös pályázatának, az 15.000 Euró összdíjazású nagy ASA fotópályázatnak szeptember 13-án volt az eredményhirdető gálája a német Villingen-Schwenningenben. Három, asztrotájkép, egyesületi, és mély-ég kategóriában született eredmény, az utóbbiban a kettős magyar sikert a győztes Éder Ivánnak és a második helyezett Fényes Lórándnak köszönhetjük. Éder Iván felvételét a hónap képe rovatban láthatjuk, Lóránd Antares vidékét ábrázoló fotójával szerepelt vele a Földgömb magazinban, de az Origo.hu hírportálon is. Éder Iván nyereménye amúgy egy DDM60 PRO mechanika volt, az ASA csúcstechnológiás nagy teherbírású terméke, reméljük, hogy a fotós hasznára tudja fordítani a kitűnő eszközt.  Néhány nappal az ASA eredményhirdetése után szeptember 18-án, Greenwichben következtek izgalmas pillanatok az asztrofotográfia kedvelői számára. Legalább 4 magyar fotósért lehetett izgulni az Astronomy Photographer of the Year 2014, az év talán legnagyobb ilyen témájú megmérettetésén. De hiába, idén semmilyen helyezés sem termett a hazaiaknak a londoni gálán. A külföldi nyertes és a hazai beküldött képek ismeretében a fotósaink kissé furcsálkodnak az eredményen, de a csalódást feledteti a német eredmény, és még valami más is.

  A Greenwichi Királyi Csillagda 2009 óta minden évben könyvben adja ki a pályázat, azaz szerintük az év 100-150 legjobb asztrofotóját. 2012 óta követjük nyomon a magyarok szereplését ebben a gyűjteményben, és bár nem, mint reprezentatív statisztika, de azt azért joggal gondolhatjuk, hogy a hazai fotók jelenléte a könyvben nemzetközi jelenlétünkre és elismertségünkre lehet jó visszajelzés. 2012-ben 6 magyar kép volt a legjobbak között, akkor az a nemzetközi mezőny 8. helyét jelentette. Tavaly 5 fotóval Kínával voltunk a megosztott 5.-ek a számok rangsorában. Idén pedig jöjjön a meglepetés. Baraté Leventétől, Fényes Lórándtól, Éder Ivántól és tőlem összesen 8 képet válogattak be. Usa, Anglia, Ausztrália asztrofotós nagyhatalmak után a számok szerint mi vagyunk a következők, pontosabban az következő, a világ negyedik legjobban elismert asztrofotós nagyhatalma. Ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy csak így tovább!Az alább összeszedtem melyik nyolc magyar fotó került a könyvbe:  A Nap örvényekkel: Baraté Levente lenyűgözö minőségű felvételei közül az alábbi H-alpha Napfelszín fotó került be a Naprendszer kategóriába.  Éder Ivánnak három felvétele is szerepelt a Mély-űr kategóriában. A Szappanbuborék és a Sarló-köd.  Az Elefántormány-köd szokatlan Hubble-palettás változatban.  És az Ivántól jól ismert, az ASA versenyén is sikeresen szerepelt Szív-köd fotó.  A Ember és ég kategóriába szokatlan módon, de számunkra örömteljesen Fényes Lóránd namíbiai, Három bolygó együttállása c. felvétele került.  A Robottávcső kategóriába három felvételemet választották be, a legbüszkébb az M78-ra vagyok.  Bekerült még a Centaurus A is.  Illetve az Lagúna-köd felvételem, amire, mint fotóra szintén nagyon büszke vagyok, hamarosan következik is itt a PTES-en.Érdemes megfigyelni, hogy amíg a norvégok asztrotájkép kategóriás felvételeikkel lettek ötödikek, addig az itthoniak igencsak nehézsúlyban, főleg mélyég témában jeleskednek. Mindehhez csak egyetlen gondolatot fűznék hozzá. Egy dolog remek asztrofotókat készíteni, és egy másik dolog jól szerepelni velük. A nagyvilágban van aki jó fotós, de sosem hallunk róla. Van akiről sokat hallunk, s bár olybá tűnik, de mégsem annyira jó fotós. Én azt látom, hogy idehaza egységes elvek mentén, magas színvonalon alakul az asztrofotózás, és aki díjat kapott, megérdemli azt. Nem vagyunk sem alá, sem túlbecsülve.