PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
Készül az NGC 1977: Szintén a 70 centis ausztrál robottal készítettem tetemes mennyiségű luminance képet az NGC 1977 gyönyörűséges régiójáról. Értelemszerűen a színes képi információt saját felvételről, a már korábban közölt Nagy Orion-köd c. képről van.

A képet feldolgoztam, látványos is lett, és a szöveg is megvan!
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / egy óra körüli expozíció
Jelenlegi állapot: A kép kész van, leírás kész van, csak a magyarázóábrák hiányoznak!
Feltöltés várható időpontja: 2015. október
Az Asztrofotográfia Vizi Péterrel (Geobook Hungary) közösen az asztrofotózásról, leginkább a nemzetközileg elismertté vált hazai amatőr asztrofotográfiáról szóló könyvet készítünk. A színes könyvbe gyönyörű fő küldetése az az, hogy a laikus olvasókkal megismertesse a téma lenyűgözö világát, legfelkészültebb művelőit, és kimagasló sikereiket.

Hol is tartunk: Az előző év karácsonyát anyagi és időbeli okok miatt elszalasztottuk, de idén újult erővel dolgozunk ismét a könyv létrejöttén.
Az új Sculptor: A régi Sculptor galaxis színi információját felhasználva, ámde a 70 centis ausztrál óriás felbontásával készült remek feketefehér anyagból új galaxis gyúrtam. Azt gondolom, hogy az új sokkal valóságosab és természetesebb lesz. Remélem előrelépés az amatőr asztrofotósok világában.
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / 40 perc Luminance
Jelenlegi állapot: Feldolgozva, cikkírásra vár (vajon mit írok?) :-).
Feltöltés várható időpontja: 2015 augusztus
Az M78, a reflexiós ködök királynője A tervezett expozíció készen van, feldolgozás készen van, cikk kétszer is megírva: a kiállításra, és a Földgömbbe (ez utóbbi elég grandiózus lett). Mi kell még? Magyarázó ábrákat gyártok, hogy megjelenésében a Trapéziumhoz legyen hasonló.
Műszer: 200/800 - 510/2250 CDK
Jelenlegi állapot: 11 DSLR - és elkészült 3 órányi Luminance az 50 centissel, egész jó...
Feltöltés várható időpontja: 2015. április

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

reflexió

Csak így tovább asztrofotósok!

 

Igencsak sikeres a hazai asztrofotózás

 

A győztes Orion-fotó története

 

Astronomy Photographer 2013 winner!

 

Éledező asztrofotós öntudat

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már harmadik éve, hogy Sánta Gábor amatőrcsillagász barátommal, a Csillagászati Egyesület mélyég-szakcsoportjának vezetőjével közösen a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. Az eddig megjelent kiváló munkákról olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

Felszerelés

 

2005 előtt nem volt saját felszerelésem. Többnyire akkori barátom és amatőrcsillagász társam, Mohácsi Zsolt távcsövét használva ismerkedtem az asztrofotózás problémakörével. 2004-ben a Vénusz átvonulás alkalmával pedig az Uránia csillagvizsgáló egyik kisebb 15 centiméter tükörátmérőjű Zeiss Meniscas távcsövén örökítettem meg a jelenséget.
  152/1200 TMB akromát

A TMB akromátot 2005 januárjában vásároltam Gyulai Páltól, mint első műszeremet, melyet egy EQ6 mechanikára szerelve irányítottam először az ég felé. Később toU webkamerával, átalakított Canon Eos 350D fényképezőgéppel, vezetőtávcsővel és Truetech 2"-os szűrőváltóval szereltem fel a refraktort. A vezetést laptopról phdguiding autoguider programmal, a toU webkamera segítségével egy 90/900 vezetőtávcsővön keresztül végeztem. A refraktort öt év használat után 2011-ben egy lelkes vizuális észlelőnek eladtam.

  200/800 karbon asztrográf

Idővel az f/8 akromát fényereje, sem képalkotása nem felelt meg a mélyégfotózás támasztotta igényeknek, ezért 2009-ben amatőrcsillagász társaim, többek között Éder Iván, Németh Ákos, Kürti Imre segítségével egy 200/800-as Orion Optics tükrű fotótávcsövet építettem. A tükör lamdba/6-os felületi minőségű, és a fény 97%-át visszaverő bevonattal készült. Az optika karbon tubusba került, melybe a Truetech szűrőváltót, és a Paracorr kómakorrektort is integráltam. A rendszer effektív fényereje f/5, fókusztávolsága 925 mm.


A vezetést és az expozíció vezérlését 2010 tavasza óta a magyar gyártású Mgen standalone autoguider végzi. A mechanikát 2011 őszén szíjhajtásúra alakítottuk Éder Ivánnal és Csukovics Tiborral. A felvételeimet jelenleg is az átalakított Canon EOS 350d fényképezőgéppel készítem. A jelenlegi műszer-együttes 2009 óta megközelítőleg 65 éjszakát töltött szabad ég alatt, és 200 órányi expozíciót készített a csillagos ég látványosságairól.