PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
A Lagúna-köd felújítva Régi, 2013-as Lagúna-köd fotómra több megjegyzést is kaptam, melyek tulajdonképpen építő jellegűek voltak a rossz hangvétel ellenére is, úgyhogy úgy döntöttem, hogy a fotót kissé megdolgozom, hogy a kor kihívásainak jobban eleget tegyen!

A kép felújítása elkészült, a galériában láthatjátok, a réginél nagyobb méretben.
A színes Hold - projekt A Hold színeit 25 cm-es távcsővel megörökítő projektemet már 3 éve elterveztem, egy éve kezdtem megvalósítani, ennek eredménye a Astronomy Photographer of the Year 2017 kategória-győzelem is. A projetk azonba nem marad abba, jön a tél, jön a holdszezon, remélem, további mozaikok is készülnek még.

Műszer: 250/1000 Newton - Apm 2,67 és 6,25 barlow, ASI 174MM CCD és Sony A99v SLT
A fotoszféra-granuláció - projekt Talán többen is láttátok, hogy új témába vágtam a fejszém: ez pedig a Nap fotoszféra jelenségeinek részletes megörökítése, ami alatt a napfoltok és a fotoszféra-granuláció bemutatását értem, akár mozgóképeket is! A projekt kísérleti fázisaban van jelenleg, viszont úgy tűnik igen jó eredményekkel, melyekről hamarosan egy aloldalt is nyitok itt a PTES-en, amin az eddigi eredményeket megosztom.
Műszer: 250/1000 Newton - Apm 6,25 barlow, ASI 174MM CCD
A nagy küllős spirál Egyik kedvenc galaxisom, nem mehettem el mellette szó nélkül. Kis látszó kiterjedése miatt nagy távcsövel örökítettem meg.
Műszer: 70 cm-es robottávcső.
Megjelenés időpontja: 2018. január, a feldolgozás már készen, szöveg készülőben.

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

reflexió

Csak így tovább asztrofotósok!

 

Igencsak sikeres a hazai asztrofotózás

 

A győztes Orion-fotó története

 

Astronomy Photographer 2013 winner!

 

Éledező asztrofotós öntudat

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már negyedik éve, hogy a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. 2 éve, pedig hogy Landy-Gyebnár Mónikával minden második megjelenő számba az asztrotájképek gyöngyszemeiből válogatunk. Az eddig megjelent kiváló képkeről olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

A Kozmosz Kincsei - Asztrofotós kiállítás a Budapesti Planetáriumban

 

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt szeptember 18-án, csütörtökön, 19 órakor asztrofotós kiállításom megnyitója alkalmából.

  A Kozmosz Kincsei az eddigi legteljesebb kiállítás, ami a csillagászati felvételeimet és ismeretterjesztő írásaimat egyben mutatja be. A kiállítást Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára nyitja meg. A megnyitó alkalmával a digitális tárlatvezetéssel egybekötött kozmikus barangolást is szervezünk. A Budapesti Planetárium nagytermében a virtuális égbolton járjuk be az asztrofotók égi helyszíneit.

A kiállítás megtekinthető az év végéig, a megnyitóra a belépés ingyenes, más napokon a Planetárium nyitvatartásának megfelelően a kiállítás 300,-Ft/fő fejében látogatható. Természetes planetáriumi előadást látogatók ingyenesen megnézhetik.

A Planetárium megközelítése a Könyves Kálmán körútról és az Üllői útról is egyszerű, parkolóhelyek pedig bőségesen állnak a látogatók rendelkezésére.

A rejtett szándék: Lépésről lépésre a Kozmosz egyéni megismerésében

A kiállítás nem csupán egy színes képekből álló válogatás, hanem egy kísérlet arra, hogy a látogatót lépésről lépésre vezesse el a világegyetem óriási mélységeibe, a hétköznapi ember számára ismeretlenebbnél ismeretlenebb helyekre. Éppen ezért a tárlatnak rejtett tematikája van. Egyes felvételek az általuk ábrázolt jelenségek alapján részben négy különböző téma szerint vannak sorrendbe állítva, részben pedig az ábrázolt jelenségek Földtől mért távolsága, illetve szemünk és kulturális horizontunk elől való elrejtettsége alapján. Így érhet el a figyelmes és kitartó látogató a Föld felszínéről a Naprendszeren át kijutva a csillagokon és csillagködökön is túli világokba, akár a távoli galaxisok birodalmába.1. téma: Az égi jelenségek színei

Amit igazán nehezen pillantunk meg szabad szemmel, ámde digitális fényképezőgépeink annál jobban látják, az a távoli, de akár a közeli égitestek színei.


 

2. téma: Az csillagok különleges élete

A csillagok is napok, csak tőlünk nagyon távol vannak. Azonban hiába van a Napnak százmilliónyi testvére, egyikük sem egyforma. Más és más sors adatott nekik.


 

3. téma: Világok születése ragyogó csillagködökben

A Föld és az egész Naprendszer réges-régen egy ragyogó csillagbölcsőben jött létre. Kozmikus szülőhelyünk azóta már megváltozott, és eltűnt szemünk elől, ám vannak távoli helyek, amiket ma is megfigyelhetünk, ahol a csillagok születése ma is tart.


 

4. téma: A Tejúton túli világ

A galaxis az a hely a világegyetemben, ahol számunkra minden alapvető lételem megtalálható, vagyis ahol a világunkat fontos kozmikus események lezajlanak. Azonban nem csak egyetlen ilyen égitest létezik. Olyan sok van belőlük a kozmoszban, hogy azt elképzelni szinte lehetetlen.