PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
Készül az NGC 1977: Szintén a 70 centis ausztrál robottal készítettem tetemes mennyiségű luminance képet az NGC 1977 gyönyörűséges régiójáról. Értelemszerűen a színes képi információt saját felvételről, a már korábban közölt Nagy Orion-köd c. képről van.

A képet feldolgoztam, látványos is lett, és a szöveg is megvan!
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / egy óra körüli expozíció
Jelenlegi állapot: A kép kész van, leírás kész van, csak a magyarázóábrák hiányoznak!
Feltöltés várható időpontja: 2015. október
Az Asztrofotográfia Vizi Péterrel (Geobook Hungary) közösen az asztrofotózásról, leginkább a nemzetközileg elismertté vált hazai amatőr asztrofotográfiáról szóló könyvet készítünk. A színes könyvbe gyönyörű fő küldetése az az, hogy a laikus olvasókkal megismertesse a téma lenyűgözö világát, legfelkészültebb művelőit, és kimagasló sikereiket.

Hol is tartunk: Az előző év karácsonyát anyagi és időbeli okok miatt elszalasztottuk, de idén újult erővel dolgozunk ismét a könyv létrejöttén.
Az új Sculptor: A régi Sculptor galaxis színi információját felhasználva, ámde a 70 centis ausztrál óriás felbontásával készült remek feketefehér anyagból új galaxis gyúrtam. Azt gondolom, hogy az új sokkal valóságosab és természetesebb lesz. Remélem előrelépés az amatőr asztrofotósok világában.
Műszer: 700/4531 Dall-Khirkam / 40 perc Luminance
Jelenlegi állapot: Feldolgozva, cikkírásra vár (vajon mit írok?) :-).
Feltöltés várható időpontja: 2015 augusztus
Az M78, a reflexiós ködök királynője A tervezett expozíció készen van, feldolgozás készen van, cikk kétszer is megírva: a kiállításra, és a Földgömbbe (ez utóbbi elég grandiózus lett). Mi kell még? Magyarázó ábrákat gyártok, hogy megjelenésében a Trapéziumhoz legyen hasonló.
Műszer: 200/800 - 510/2250 CDK
Jelenlegi állapot: 11 DSLR - és elkészült 3 órányi Luminance az 50 centissel, egész jó...
Feltöltés várható időpontja: 2015. április

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

reflexió

Csak így tovább asztrofotósok!

 

Igencsak sikeres a hazai asztrofotózás

 

A győztes Orion-fotó története

 

Astronomy Photographer 2013 winner!

 

Éledező asztrofotós öntudat

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már harmadik éve, hogy Sánta Gábor amatőrcsillagász barátommal, a Csillagászati Egyesület mélyég-szakcsoportjának vezetőjével közösen a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. Az eddig megjelent kiváló munkákról olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

A Kozmosz Kincsei - Asztrofotós kiállítás a Budapesti Planetáriumban

 

Szeretettel várok minden kedves érdeklődőt szeptember 18-án, csütörtökön, 19 órakor asztrofotós kiállításom megnyitója alkalmából.

  A Kozmosz Kincsei az eddigi legteljesebb kiállítás, ami a csillagászati felvételeimet és ismeretterjesztő írásaimat egyben mutatja be. A kiállítást Mizser Attila, a Magyar Csillagászati Egyesület főtitkára nyitja meg. A megnyitó alkalmával a digitális tárlatvezetéssel egybekötött kozmikus barangolást is szervezünk. A Budapesti Planetárium nagytermében a virtuális égbolton járjuk be az asztrofotók égi helyszíneit.

A kiállítás megtekinthető az év végéig, a megnyitóra a belépés ingyenes, más napokon a Planetárium nyitvatartásának megfelelően a kiállítás 300,-Ft/fő fejében látogatható. Természetes planetáriumi előadást látogatók ingyenesen megnézhetik.

A Planetárium megközelítése a Könyves Kálmán körútról és az Üllői útról is egyszerű, parkolóhelyek pedig bőségesen állnak a látogatók rendelkezésére.

A rejtett szándék: Lépésről lépésre a Kozmosz egyéni megismerésében

A kiállítás nem csupán egy színes képekből álló válogatás, hanem egy kísérlet arra, hogy a látogatót lépésről lépésre vezesse el a világegyetem óriási mélységeibe, a hétköznapi ember számára ismeretlenebbnél ismeretlenebb helyekre. Éppen ezért a tárlatnak rejtett tematikája van. Egyes felvételek az általuk ábrázolt jelenségek alapján részben négy különböző téma szerint vannak sorrendbe állítva, részben pedig az ábrázolt jelenségek Földtől mért távolsága, illetve szemünk és kulturális horizontunk elől való elrejtettsége alapján. Így érhet el a figyelmes és kitartó látogató a Föld felszínéről a Naprendszeren át kijutva a csillagokon és csillagködökön is túli világokba, akár a távoli galaxisok birodalmába.1. téma: Az égi jelenségek színei

Amit igazán nehezen pillantunk meg szabad szemmel, ámde digitális fényképezőgépeink annál jobban látják, az a távoli, de akár a közeli égitestek színei.


 

2. téma: Az csillagok különleges élete

A csillagok is napok, csak tőlünk nagyon távol vannak. Azonban hiába van a Napnak százmilliónyi testvére, egyikük sem egyforma. Más és más sors adatott nekik.


 

3. téma: Világok születése ragyogó csillagködökben

A Föld és az egész Naprendszer réges-régen egy ragyogó csillagbölcsőben jött létre. Kozmikus szülőhelyünk azóta már megváltozott, és eltűnt szemünk elől, ám vannak távoli helyek, amiket ma is megfigyelhetünk, ahol a csillagok születése ma is tart.


 

4. téma: A Tejúton túli világ

A galaxis az a hely a világegyetemben, ahol számunkra minden alapvető lételem megtalálható, vagyis ahol a világunkat fontos kozmikus események lezajlanak. Azonban nem csak egyetlen ilyen égitest létezik. Olyan sok van belőlük a kozmoszban, hogy azt elképzelni szinte lehetetlen.