PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
Az Asztrofotós Találkozó Az asztrofotográfia hazai művelői a Magyar Csillagászati Egyesület szervezése alatt összegyűlnek és megosztják egymással tapasztalataikat. Az esemény konferencia jellegű, ahol a csillagász szakma, és az amatőrcsillagász fotósok egyaránt előadásokkal és beszámolókkal készülnek.
A 2014-es esemény
A legutóbbi Asztrofotós Találkozó 2009-ben volt a Magyar Fotográfusok Házában. Az azóta eltelt majdnem 5 év rengeteg változást hozott a hazai csillagfotós világban. Távcsőépítési hullám, jelentős nemzetközi szereplés, asztrofotós expedíciók a déli félteke ege alá, hogy csak a leglényegesebbek említsük. Ideje már a személyes találkozásnak.
Az időpont: Február 15, szombat, 10-16 óra.
A helyszín:
A rendezvény helyszíne a FUGA Budapesti Építészeti Központ, 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. A parkolás az utcán, fizetős.
Részvétel: A Találkozó mindenki számára nyitott, a részvétel ingyenes. Asztrofotósokat, csillagászokat, fotósokat és minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Jelentkezés:
A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, kérünk mindenkit, hogy részvételét az mcse@mcse.hu drótpostacímen február 14-én 14 óráig jelezze.
Egyéni beszámolók A tematikus előadások után a hallgatóság résztvevőinek lehetőségük van egyéni bemutatkozók tartására. Az érdeklődőknek 10 perc áll rendelkezésére, hogy az asztrofotózással kapcsolatos tevékenységüket összefoglalják, vagy a közösség számára hasznos információkat osszanak meg.
Regisztráció
Az egyéni beszámolókra jelentkezőket arra kérjük, hogy a találkozó előtt egy héttel (február 8.) jelezzék részvételüket és küldjék el beszámolójuk témáját a ptes.astrophotography(at)gmail.com címre Francsics László részére.
 
 
 
 

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

Képtár

PTES asztrofotók

 

Itt találod az összes PTES asztrofotót leírásokkal, részletképekkel, a csillagászati jelenség magyarázatával.

reflexió

Gondolatok a csillagászathoz

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

2013 január óta Sánta Gábor amatőrcsillagász barátommal, a Csillagászati Egyesület mélyég-szakcsoportjának vezetőjével közösen a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. Az eddig megjelent képekről olvashatsz itt.

Asztrofotós Találkozó 2014 február 15.

 

2009-es összejövetel után eljött az idő, hogy a hazai asztrofotográfia világában felgyülemlett rengeteg újítást, élményt, itthoni és külföldi sikereket a csillagászati fotográfia tevékenységének elszánt űzői egy nyitott találkozón, minden ég és fényképészet iránti érdeklődő számára elérhetően ossza meg. Hogy ez létrejöhessen, a Magyar Csillagászati Egyesület szervezésében február 15-én a Budapesti FUGA építészeti központban megtartjuk a 2014-es Asztrofotós Találkozót.


Részvétel, jelentkezés

 

A Találkozó mindenki számára nyitott, a részvétel ingyenes. Asztrofotósokat, csillagászokat, fotósokat és minden érdeklődőt szeretettel várunk. A részvétel előzetes regisztrációhoz kötött, kérünk mindenkit, hogy részvételét az mcse@mcse.hu drótpostacímen február 14-én 14 óráig jelezze.


Előadások és beszámolók

 

A találkozón a hazai csillagász szakma, és az amatőrcsillagászok előadásokban számolnak be a csillagászati fotográfia jelen eredményeiről, lehetőségeiről és érdekességeiről. A tematikus előadások mellett lehetősége van a tevékenységet űző tagoknak munkásságuk bemutatására, a közösség számára hasznos hírek, információk rövid összefoglalására egy-egy 10 perces egyéni beszámoló keretén belül. (Részletek az egyéni beszámolók menüben.)


A Program

 

Az Asztrofotós Találkozó február 15-én, szombaton 10-16 óráig tart.

10:00 Kolláth Zoltán: Hogyan lát a Hubble-űrtávcső?
10:30 Sárneczky Krisztián: Egymilliárd dolláros távcsövek árnyékában
11:00 Michal Vajda: A bolygófotózás fortélyai
11:30 Daróczi Csaba: Egyéjszakás kalandok

12:00 Szünet-

13:00 Fényes Lóránd: A szép asztrofotó titka
13:45 Francsics László: Robottávcsöves asztrofotográfia

14:30 Bemutatkozások, egyéni beszámolók (előzetes egyeztetéssel)


 

Az előadókról röviden

 

A találkozó előadói szakcsillagász, asztrofotós és természetfotós körökből hazánkból és külföldről egyaránt érkeznek.