PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
A Lagúna-köd felújítva Régi, 2013-as Lagúna-köd fotómra több megjegyzést is kaptam, melyek tulajdonképpen építő jellegűek voltak a rossz hangvétel ellenére is, úgyhogy úgy döntöttem, hogy a fotót kissé megdolgozom, hogy a kor kihívásainak jobban eleget tegyen!

A kép felújítása elkészült, a galériában láthatjátok, a réginél nagyobb méretben.
A színes Hold - projekt A Hold színeit 25 cm-es távcsővel megörökítő projektemet már 3 éve elterveztem, egy éve kezdtem megvalósítani, ennek eredménye a Astronomy Photographer of the Year 2017 kategória-győzelem is. A projetk azonba nem marad abba, jön a tél, jön a holdszezon, remélem, további mozaikok is készülnek még.

Műszer: 250/1000 Newton - Apm 2,67 és 6,25 barlow, ASI 174MM CCD és Sony A99v SLT
A fotoszféra-granuláció - projekt Talán többen is láttátok, hogy új témába vágtam a fejszém: ez pedig a Nap fotoszféra jelenségeinek részletes megörökítése, ami alatt a napfoltok és a fotoszféra-granuláció bemutatását értem, akár mozgóképeket is! A projekt kísérleti fázisaban van jelenleg, viszont úgy tűnik igen jó eredményekkel, melyekről hamarosan egy aloldalt is nyitok itt a PTES-en, amin az eddigi eredményeket megosztom.
Műszer: 250/1000 Newton - Apm 6,25 barlow, ASI 174MM CCD
A nagy küllős spirál Egyik kedvenc galaxisom, nem mehettem el mellette szó nélkül. Kis látszó kiterjedése miatt nagy távcsövel örökítettem meg.
Műszer: 70 cm-es robottávcső.
Megjelenés időpontja: 2018. január, a feldolgozás már készen, szöveg készülőben.

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

reflexió

Csak így tovább asztrofotósok!

 

Igencsak sikeres a hazai asztrofotózás

 

A győztes Orion-fotó története

 

Astronomy Photographer 2013 winner!

 

Éledező asztrofotós öntudat

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már negyedik éve, hogy a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. 2 éve, pedig hogy Landy-Gyebnár Mónikával minden második megjelenő számba az asztrotájképek gyöngyszemeiből válogatunk. Az eddig megjelent kiváló képkeről olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

A Petitioning the Empty Sky - Francsics László asztrofotográfiája

 

Kedves látogató! Minden egyes felvételem, amit itt látsz egy kozmikus messzeségbe vezető személyes utazás, ami során mindannyian megismerhetjük világegyetemünk rejtett kincseit.

  Francsics László vagyok, építészmérnök, fotográfus, egyetemi oktató, a Magyar Csillagászati Egyesület tagja. 2010-ben végeztem a Budapest Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. 2013-ban az Ipari és Mezőgazdasági Épülettervezési tanszéken közreműködve a BME Építőművészeti Doktori Iskolájában szereztem abszolutóriumot, azóta más építészeti munkáim mellett az Ipartanszéken meghívott oktatóként is tevékenykedem.

A fotográfiával 1998-ban találkoztam, építészeti tevékenységemmel párhuzamosan a klasszikus épületfotográfiával, az épületek magazinban való megjelenéséhez szükséges minőségű ábrázolásával hivatásszerűen foglalkozom. Mindemellett az építészet kevésbé ismert, rejtett gazdagságának bemutatására is törekszem. 2012-ben az elsőként megrendezett Év Építészeti Fotósa pályázaton a Magyar Építőművészek Szövetségének első díját vehettem át.

2003-ban ismerkedtem meg csillagászati képrögzítéssel. Asztrofotográfiám fő területe a mélyég objektumok, távoli ködök és galaxisok megörökítése. Képeimhez az inspirációt nehezen észlelhető asztrofizikai érdekességek megörökítése és esztétikus bemutatása jelenti. A fotográfiai minőség, a kompozíció, a színek, a részletek egyensúlya és a tudományos tartalom ötvöződésére törekszem, amikor az egyes felvételeimhez részletes ismeretterjesztő írásaimat készítem. 2013 óta távvezérelt robottávcsöveket is alkalmazok csillagászati objektumok megörökítéséhez elkészítéséhez, és nagy örömömre még abban az évben a nemzetközi Astronomy Photographer of the Year Award kategóriagyőztese lettem. A csillagok világába kalauzoló felvételeim és ismeretterjesztő írásai gyakran jelennek meg magazinokban, hazai és külföldi internetes oldalakon. Az utóbbi időszakban a hazai asztrofotós mozgalom egyik fő szervezőjeként működök közre, amennyire időmből és energiámból telik.


PTES - a csillagászati fotográfiám oldala

 

A Petitioning the Empty Sky az az internetes felület, ahol munkáim legjava, az asztrofotóim, és írásaim lényege található, reményeim szerint magas szakmai elvárásoknak megfelelően, de közérthető módon. Természetesen a kezdetekben ez nem volt így: 2011-ben csupán a fényképeim feltöltésére és néhány soros, igen általános magyarázatokra futotta. Azóta mind az asztrofotós témaválasztásom, mindpedig az ismeretterjesztő magyarázatok mélysége is megváltozott. Törekszem olyan jelenségek megörökítésére melyek a jelen csillagászati kutatások tárgyát képezik, a magyarázatok pedig mélyebb összefüggésekre világítanak rá, kozmosz csodálatos rejtekeibe vezetnek el.

Az indulás óta cikkekkel és publikációkkal bővült a gyűjtemény, 2014 nyár óta pedig robottávcsöves felvételek nyersképei is letölthetőek az érdeklődők, csillagászok és asztrofotósok számára. A Földgömb magazinban rendszeresen megjelenő cikksorozat fejlődése is nyomon követhető.


Honnan a név? Petitioning the Empty Sky - A "Converge" rockegyüttes albuma 1996

 

  A Converge (Jacob Bannon énekes, Kurt Ballou gitáros, Nate Newton basszer és Ben Koller dobos) 1990-ben, szóval már jóideje elindult pusztító-teremtő útjára. Jómagam egy évtizeddel később ismertem meg, valamikor a gimnáziumi éveim alatt, ahol barátaimmal kerestük eszeveszett módon zenei ízlésünket, és azon keresztül a világhoz fordulásunk módját. Ők fedezték fel ezt a borzasztó csodát. A punkhardcore - metál (ki tudja) disszonancia mögött torz intelligencia rejlik. Épp a hiteles furfang teszi rémisztően valóságossá azt a fájdalmat, ami a nem túl boldog és romantikus, vagy akár egyenesen hallgathatatlan zenedarabokból árad. Mi ezt mégis hallgattuk, sőt szerettük.A Petitioning The Empty Sky egyik korai lemezük 1996-ból. Nem éppen éteri és kozmikus, de talán az a feszültség, ami a Converge zenészeit hajtotta, némi kapcsolatba hozza azzal az inspirációval, ami velem a kozmoszban kerestet válaszokat ki tudja, hogy mire.


Asztrofotográfia - Az égbolt jelenségeinek megörökítéséről

 

Az asztrofotográfia nem más, mint a fotográfia csillagászati célú felhasználása. Bármiféle csillagászati jelenség megörökítése. A naprendszer égitestjeiről és az azokhoz kapcsolódó eseményekről, a csillagos égboltról, és annak mélységeiben rejtőző objektumokról készített felvételek tartoznak az asztrofotográfia körébe.

  A csillagászati képrögzítés szinte egyidős a fotográfia megszületésével. Az első csillagászati felvételt Louis-Jacques-Mandé Daguerre francia fotográfus, akit bár tévesen, de a fotográfia feltalálójának tartanak - készítette 1839-ben a Holdról. Azonban a felvétel tökéletlen volt, és hamarosan megsemmisült. Az első fennmaradt asztrofotót John William Draper hozta világra sikeresen 1840-ben. Ebben az időszakban el is kezdődik a fotográfia széleskörű csillagászati felhasználása. Draper után 1843-ban Fizeau és Foucault a Napot, 1851-ben Barkovsky Königsbergben napfogyatkozást, Whipple Cambridgeben 1850-ben a Lyrae és a Geminorum csillagokat örökítette meg.

A csillagászok körében a fotográfia nagyon gyorsan elterjedt, hiszen több előnye is van a szabad szemes megfigyeléssel szemben. A fotográfia objektív, és nem függ a megfigyelő fiziológiai tulajdonságaitól, ezért az ily módon megörökített jelenségek mindenki számára hitelesek lehetnek. Emellett ez az új módszer sok munkát is megtakarít a csillagászoknak, hisz az addig a látottakat rajzolni, esetleg rézkarcon megörökíteni lehetett csupán. A másik nagy előny a fotográfia fénygyűjtő képességében rejlik. A korai fényérzékeny anyagok rossz minősége ellenére már az 1880-as években halványabb csillagokat sikerült fotólemezen rögzíteni, mint ami ugyanabban a távcsőben szabad szemmel látszik. Gothard Jenő is az úttörök közé tartozik, 1886 őszén ő mutatta ki először fotográfiai úton a Lyra-gyűrűsköd (M57) központi csillagát, amit akkoriban még éppenhogy csak megsejtettek a csillagászok.

Ma az asztrofotográfia a csillagászat elengedhetetlen eszköze. A csillagfényt régebben fényérzékeny anyaggal, (fotólemezekkel), ma már fotoelektromos, digitális eszközökkel, (ccd, infravörös detektor, fotomultiplier) rögzítik. A kutatók a fény különböző úton történő rögzítésének segítségével fényességet, pozíciót, szögeket mérnek, spektrumokat vesznek fel, szerkezetek és eloszlásokat figyelnek meg, a legkevésbé a kép vizuális szépsége érdekli őket. Furcsa, de a legtöbb fotó, mely valamilyen felfedezéshez vezetett, a minimális esztétikát is nélkülözi. Nagyon kevés esetben, főleg nem tudományos, inkább ismeretterjesztő céllal feldolgoznak egy-egy képet, és így gyönyörű fotográfiai műalkotás születik. A Hubble űrtávcső híres felvétele, a "Teremtés oszlopai" elkápráztató zöldes-sárgás árnyalatainak nincs tudományos jelentősége. A csillagászok számára fontos információ az eredeti fekete-fehér, igencsak zajos, feldolgozatlan képeken volt.

  Ámde vannak amatőr műkedvelő csillagászok, akik nem így gondolják... (Jómagam is közéjük tartozom). Ma a látványos csillagászati felvételek elkészítésének többségéhez már nem elengedhetetlenek a világ legnagyobb távcsövei. A boltban vásárolt, vagy az otthon fejlesztett, ámde tökéletes optikával felszerelt amatőr fotótávcsövek, akár teleobjektívek hihetetlen eredmények, lenyűgöző csillagászati felvételek elérésére teszik képessé az amatőr asztrofotósokat. Sőt, mára már elérhetővé váltak távoli földrészeken elhelyezett robottávcsövek is, amelyek minden képzeletet felülmúlóan messze repítik az őket használó amatőrcsillagászokat.
Ők, az asztrofotósok azok közé tartoznak, akik ezt a kort különlegessé teszik. Ha ma felpillantunk az égre, nem csupán pislákoló fényeket, hanem lenyűgöző égitesteket és alapvető összefüggéseket ismerhetünk fel, hiszen mai tudásunk ezt lehetővé teszi számunkra. Ma már azonban mindezt nem csak szakcsillagász-tudósok közvetítésével, hanem saját magunk, mint amatőrcsillagász és fotós is megélhetjük. Személy szerint én minden egyes felvételemet egy kozmikus messzeségbe vezető személyes utazásnak szánom, ami során mindannyian megismerhetjük világegyetemünk rejtett kincseit.