PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu
A Lagúna-köd felújítva Régi, 2013-as Lagúna-köd fotómra több megjegyzést is kaptam, melyek tulajdonképpen építő jellegűek voltak a rossz hangvétel ellenére is, úgyhogy úgy döntöttem, hogy a fotót kissé megdolgozom, hogy a kor kihívásainak jobban eleget tegyen!

A kép felújítása elkészült, a galériában láthatjátok, a réginél nagyobb méretben.
A színes Hold - projekt A Hold színeit 25 cm-es távcsővel megörökítő projektemet már 3 éve elterveztem, egy éve kezdtem megvalósítani, ennek eredménye a Astronomy Photographer of the Year 2017 kategória-győzelem is. A projetk azonba nem marad abba, jön a tél, jön a holdszezon, remélem, további mozaikok is készülnek még.

Műszer: 250/1000 Newton - Apm 2,67 és 6,25 barlow, ASI 174MM CCD és Sony A99v SLT
A fotoszféra-granuláció - projekt Talán többen is láttátok, hogy új témába vágtam a fejszém: ez pedig a Nap fotoszféra jelenségeinek részletes megörökítése, ami alatt a napfoltok és a fotoszféra-granuláció bemutatását értem, akár mozgóképeket is! A projekt kísérleti fázisaban van jelenleg, viszont úgy tűnik igen jó eredményekkel, melyekről hamarosan egy aloldalt is nyitok itt a PTES-en, amin az eddigi eredményeket megosztom.
Műszer: 250/1000 Newton - Apm 6,25 barlow, ASI 174MM CCD
A nagy küllős spirál Egyik kedvenc galaxisom, nem mehettem el mellette szó nélkül. Kis látszó kiterjedése miatt nagy távcsövel örökítettem meg.
Műszer: 70 cm-es robottávcső.
Megjelenés időpontja: 2018. január, a feldolgozás már készen, szöveg készülőben.

képtár

Ptes képek galériája

 

Ez az oldal, amit keresel! Itt vannak a PTES asztrofotók, tartalmas leírásokkal, sok-sok érdekfeszítő infóval, a világról, ami felettünk van.

reflexió

Csak így tovább asztrofotósok!

 

Igencsak sikeres a hazai asztrofotózás

 

A győztes Orion-fotó története

 

Astronomy Photographer 2013 winner!

 

Éledező asztrofotós öntudat

 

Itt a csillagászat és az asztrofotózás apropóján íródott rövid szösszenetek olvashatsz. Ha nem csak a dolgok tudományos háttere, hanem társadalmi vonatkozásai is érdekelnek.

A Földgömb világa

Együttműködés a Földgömb magazinnal

 

Már negyedik éve, hogy a hazai asztrofotósaink munkájából havonta egy-egy képet és cikket delegálunk a Földgömb magazinba. 2 éve, pedig hogy Landy-Gyebnár Mónikával minden második megjelenő számba az asztrotájképek gyöngyszemeiből válogatunk. Az eddig megjelent kiváló képkeről olvashatsz itt.

Alapvető internetes oldalak

PTES számára alapvető oldalak a világhálón

 

Néhány alapvető szemléletformáló és közösségi oldalt mutatnék itt be, melyek - azt gondolom - egy része megkerülhetetlen a magyar amatőrcsillagász és asztrofotós lét iránt érdeklődőknek.

Az MCSE

A Magyar Csillagászati Egyesület

 

Ha lenyűgöz a csillagos ég, és keresed azokat, akik ugyanígy vannak vele, akkor az MCSE-ben a helyed. Akár a közösségi távcsöves észlelést akár a profi asztrofotózást a Magyar Csillagászati Egyesület gondozza.

Felszerelés

 

2005 előtt nem volt saját felszerelésem. Többnyire akkori barátom és amatőrcsillagász társam, Mohácsi Zsolt távcsövét használva ismerkedtem az asztrofotózás problémakörével. 2004-ben a Vénusz átvonulás alkalmával pedig az Uránia csillagvizsgáló egyik kisebb 15 centiméter tükörátmérőjű Zeiss Meniscas távcsövén örökítettem meg a jelenséget.
  152/1200 TMB akromát

A TMB akromátot 2005 januárjában vásároltam Gyulai Páltól, mint első műszeremet, melyet egy EQ6 mechanikára szerelve irányítottam először az ég felé. Később toU webkamerával, átalakított Canon Eos 350D fényképezőgéppel, vezetőtávcsővel és Truetech 2"-os szűrőváltóval szereltem fel a refraktort. A vezetést laptopról phdguiding autoguider programmal, a toU webkamera segítségével egy 90/900 vezetőtávcsővön keresztül végeztem. A refraktort öt év használat után 2011-ben egy lelkes vizuális észlelőnek eladtam.

  200/800 karbon asztrográf

Idővel az f/8 akromát fényereje, sem képalkotása nem felelt meg a mélyégfotózás támasztotta igényeknek, ezért 2009-ben amatőrcsillagász társaim, többek között Éder Iván, Németh Ákos, Kürti Imre segítségével egy 200/800-as Orion Optics tükrű fotótávcsövet építettem. A tükör lamdba/6-os felületi minőségű, és a fény 97%-át visszaverő bevonattal készült. Az optika karbon tubusba került, melybe a Truetech szűrőváltót, és a Paracorr kómakorrektort is integráltam. A rendszer effektív fényereje f/5, fókusztávolsága 925 mm.


A vezetést és az expozíció vezérlését 2010 tavasza óta a magyar gyártású Mgen standalone autoguider végzi. A mechanikát 2011 őszén szíjhajtásúra alakítottuk Éder Ivánnal és Csukovics Tiborral. A felvételeimet jelenleg is az átalakított Canon EOS 350d fényképezőgéppel készítem. A jelenlegi műszer-együttes 2009 óta megközelítőleg 65 éjszakát töltött szabad ég alatt, és 200 órányi expozíciót készített a csillagos ég látványosságairól.