PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Nagy Androméda-köd

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. január-februári számban
  • fotó: Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A Földgömb-MCSE kapcsolatot megalapozó cikk, kissé túllőtt a ránk szánt kereten. Az Androméda-galaxis témáját 4 oldalon jártuk körbe, és ekközben olyan izgalmas dolgokat kutattunk ki, amin magunk is meglepődtünk. Egy építész-csillagász fejében merült fel először a galaxisok lehetséges léte? És az Androméda-köd jelen pillanatban éppen levedli spirálszerkezetét? És még sokminden mást is összegyűjtöttünk az olvasóknak. A fotót pedig a galériában látjátok.
tovább az eredeti képhez>>

m31_foldgomb

Pillantás az égre - A Nagy Androméda-köd

 

Az ősz tiszta éjszakáin az északi félteke egén magasan látható az Androméda csillagkép. A figyelmes szemlélő a fényszennyezés-mentes, derült égbolton a csillagkép “köldökénél”, azaz középső, fényesebb csillagától északra halvány, ködös fényfoltot pillanthat meg akár szabad szemmel is. Kisebb távcsőbe tekintve ez a távoli derengés, melynek centrumában fényes mag ül, egyértelműen elnyúlt alakot ölt, és az igazán tiszta, sötét égbolton a Hold átmérőjének többszörösét teszi ki hosszúsága.

A furcsa “köd” mibenléte évszázadokon át izgatta a csillagászokat és a természetfilozófusokat, a tudománytörténeti jelentőségű válasz azonban csak a 20. század elején született meg. Jelen tudásunk szerint az objektumot Abd al-Rahman al-Sufi perzsa csillagász jegyezte fel először szabad szemmel a 10. században (905-ben), majd Simon Marius német csillagász vizsgálta távcsővel először 1612-ben. Charles Messier francia üstökösvadász 1764-ben 31. sorszámmal (M31-ként) jegyezte be hires katalógusába. Célja ezeknek a halvány ködösségeknek a jegyzékbe foglalásával az volt, hogy az üstökösökre emlékeztető, de égi mozgást nem mutató ködök, csillaghalmazok másokat ne téveszthessenek meg a kométák keresésekor. Messier, katalógusát végleges formájában 1784-ben tette közzé, melynek hatására csillagászok serege fordult az égbolt mélységeiben a csillagok között rejtőző fénylő ködösségek, modern szóhasználatunkban a mélyég-objektumok felé...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/1 számában olvasható.