PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Lófej a Skorpióban

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. márciusi számban
  • fotó: Papp András
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Papp Bandit dícséri ez a szép felvétel, amit Namíbiából hozott haza nekünk. Egy ritkán fotózott gyönyörűséges reflexiós ködről szólt a Földgömbben ez a hónap. Finom törivel és még finomabb asztrofizikával fűszerezve, de csak enyhén, hogy senki se tántorodjon el. Aki nem ismeri Vesto Sliphert, olvassa el!
tovább az eredeti képhez>>

ic4592_foldgomb

Pillantás az égre - Lófej a Skorpióban

 

A fotón látható, különös alakú, furcsa, földöntúli színekben játszó égitest az IC 4592 jelzést viselő köd. Az asztrofotósok népszerű nevén, Kék Lófej-ködként ismerik – ha rátekintünk, azonnal megértjük, miért. (Ennek a ködnek nincs köze az Orion csillagképben lévő igazi Lófej-ködhöz, mely egy sötét felhő.) Egy reflexiós ködöt látunk a Skorpió csillagkép északi peremén – a csillagközi (intersztelláris) anyagot figyelhetjük meg.

A világűr, a csillagok közötti „vákuum” nem teljesen üres, bár az egyes csillagok között arányaiban akkor a távolság, mint két európai nagyváros között, ha a csillagokat cseresznye méretűeknek tekintjük. A fénylő gázból álló sűrű gömbök a galaxisokban tömörülnek, a köztük levő teret pedig a roppant ritka csillagközi gáz, főleg hidrogén tölti ki. Néhol ez a gáz port is tartalmaz, és bizonyos esetekben összetömörül. A csillagászok a Tejút sávjában sok helyen találtak furcsa, világító ködöket csillagok és csillaghalmazok körül. Voltak, amelyek vöröses, és olyanok, amelyek kékes színű fényt bocsátottak ki...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/2 számában olvasható.