PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Galaxis hajtű Bereniké hajfürtjeiben

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. áprilisi számban
  • fotó: Csukovics Tibor, Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Tavaszodott, és ekkor jön el a távoli csillagvárosok megfigyelésének ideje. Egyikükben, a Tű-galaxisban valami éteri és monumentális, ami miatt őt választottuk az áprilisi lapba, és a segítségével meséltünk eme csodálatos képződményekről. A felvételt Csukovics Tiborral közös fényképünk, ami jókora távcsővel készült, Tibor pákozdi csillagdájából.
tovább az eredeti képhez>>

m31_foldgomb

Pillantás az égre - A Nagy Androméda-köd

 

A csillagok százmilliárdjait magukba foglaló galaxisoknak rendkívül sokféle megjelenési formája lehetséges. Lehetnek elliptikus, spirális és szabálytalan megjelenésűek. Az elliptikus formát mutató csillagvárosok bármely irányból szemlélve ellipszisnek látszanak, mindhárom térbeli kiterjedésük jelentős. A lencse alakú és spirális galaxisok formája középen kidudorodó lapos korong. Amikor a korong lapja felől látjuk őket, kör alakúak, spirális mintázatuk könnyen felismerhető. Az éppen az élük felől látható galaxisok hosszúkás, középen kiszélesedő fényszalagján a spirális szerkezet jegyei nem egyértelműen láthatóak. A galaxisok véletlenszerű eloszlása miatt a két véglet között bármilyen rálátási szög előfordul, így az égitestek valamilyen mértékben lapított ellipszisnek látszanak.

A tavaszi égen, a Bereniké Haja (Coma Berenices) csillagképben látható NGC 4565 az élükről látszó galaxisok egyik legszebb képviselője...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/3 számában olvasható.