PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Panstarrs üstökös

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. június-júliusi számban
  • fotó: Papp András, Pável Zoltán
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A 2013-as tavasz várva várt égi eseménye volt a Panstarrs üstökös érkezése. Az amatőrcsillagászok országszerte a tiszta égbolt alá vonultak, hogy megpillantassák a zimankós tél után ezt a ritka, szép és megjósolhatatlan életű égi jövevényt. Mi sem feldkeztünk meg róla, ezért két oldalon két különböző perspektívájú fényképpel mutattuk be a kométát. Pável Zoltán fotóján a földi, Papp Andrásén pedig égi szemszögből.
tovább az eredeti képhez>>

m31_foldgomb

Pillantás az égre - A Panstarrs üstökös

 

Március 11-én a szürkület perceiben országszerte hivatásos és amatőrcsillagászok csoportjai vonultak a borongós tél utáni tiszta tavaszi égbolt alá, hogy megpillantsák az év első, akár szabad szemmel is látható égi jövevényét, a C/2011 L4 (PANSTARRS) üstököst. A nagy érdeklődés nem volt alaptalan, a 2011 júniusában felfedezett égitest az első fényesség-mérések és pályaszámítások alapján igen látványosnak, szabad szemmel is megpillanthatónak ígérkezett.

A PANSTARRS-hoz hasonló égi vándorok nagyon nagy távolságból, Pluto-n túlról érkeznek a Nap közelébe. Többségük a Naprendszer legkülső határánál található Oort-felhőből származik, ahol a Naprendszer korai időszakából visszamaradt “piszkos hógolyók”, azaz a porból és fagyott gázokból álló üstökösmagok keringenek. Néha egy-egy, a közelben elhaladó csillag gravitációs mezeje zavarja meg a néhány kilométer átmérőjű, távoli égitestek lassú keringését...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/5 számában olvasható.