PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Fluxus-ködök

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. októberi számban
  • fotó: Éder Iván
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Éder Iván egyedülálló felvételén a galaxisunk peremvidékén is túl, a legkülső galaktikus régiók, a Fluxus-ködök mögött felsejlő távoli M81-82 galaxispárost pillantjuk meg.
A gyönyörű fotó segítségével meséltük el a Tejút halványan derengő összfényét visszaverő távoli és sokáig ismeretlen galaktikus cirruszok, a galaktikus függöny felfedezésének történetét, és a távoli, egzotikus galaxispáros izgalmas táncát.

tovább Éder Iván felvételéhez>>

auriga_foldgomb

Pillantás az égre - A Galatikus Függöny

 

A Tejút égi sávja mentén sűrű porfelhők és csillagködök állják el a távoli fénysugarak útját. Azonban más irányokba tekintve a távoli extragalaxisok fénysugarai játszi könnyedséggel szelik át az univerzum terét. S mivel fényüket látszólag nem takarja semmi, azt gondolhatnánk, hogy abban az irányban a kozmosz tökéletes üressége tátong.

2004-ben egy amatőrcsillagász, Steve Mandel az egyik újmexikói obszervatórium távcsövén keresztül éppen ilyen „tiszta” irányban látszódó extragalaxisok, a jól ismert Messier 81-82 galaxispáros fotografikus megörökítésére készült, amikor a szokatlanabbnál hosszabb expozíciós idejű, nagyobb kozmikus mélységet átfogó felvételeinek hátterében furcsa, egyenetlen alakzatokra lett figyelmes. Roppant váratlan jelenség bármit is találni ezen az égbolt-területen, hiszen a távoli galaxis-páros a Tejútból éppen a legrövidebb kifelé vezető út mentén látszik, amerre szabad szemmel is ritkák a csillagok, csillagködök pedig egyáltalán nem ismertek errefelé. Ennek ellenére Steve a Tejút porfelhőitől távol, rendkívül magas galaktikus szélességeken terjengő, ezeddig senki által fel nem jegyzett ködkomplexumra lelt. De hogy is lehet ez?

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/8 számában olvasható.