PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Centaurus "A"

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. novemberi számban
  • fotó: Fényes Lóránd
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Fényes Lóránd a 2013-as namíbiai mélyég-expedícióról, a déli félteke égi látványosságai közül több érdekességet is hazahozott nekünk. A Centaurus "A" rádiógalaxis egyike azoknak a csillagászati kuriózumoknak, amelyeknek hazánk égboltján nincsen párja.
Az igényes asztrofotó betekintést enged a Centaurus "A", egy közeli rádiógalaxis-óriás belső világába, így szemtanúi lehetünk olyan extrém kozmikus jelenségeknek is, mint a galaktikus kannibalizmus, vagy a szupermasszív fekete lyuk környezetéből kiáramló relativisztikus jet.

tovább Fényes Lóránd felvételéhez>>

auriga_foldgomb

Pillantás az égre - A Centaurus "A" rádiógalaxis

 

Nem minden galaxis hasonlít a Tejútra. Annak ellenére, hogy a spirális csillagvárosok – mint a mi galaxis-otthonunk is – népes, a galaxisok több mint felét kitevő csoportot alkotnak a világegyetem belátható részében, nem az egyetlen jellegzetes galaxis-típust testesítik meg. A spirálgalaxisok, létük során rendkívül nagy valószínűséggel kerülnek egymással kölcsönhatásba, és ekkor szépséges szerkezetük lassú, de könyörtelen átalakulásnak esik áldozatul. A metamorfózis egyik szélsőséges, de nem ritka esete, amikor a két, vagy több csillagváros egy óriási, úgynevezett elliptikus galaxissá olvad össze. Ezek az elliptikus, azaz mindhárom irányban kiterjedt, tojásdad alakú galaxisok már nem tartalmaznak spirálkarokat, látszólagos felszínüket nem tagolják porfelhők, sőt egyáltalán nincs is „felszínük”, hiszen kiterjedt és teljesen homogén csillagmezőik egyre ritkulva vesznek bele a kozmikus térbe.

A déli félteke óriása azonban egy különc, ami mindkét galaxis típus jellegzetességeit magán viseli. A tér minden irányában kiterjedt, elliptikus, diffúz csillagmezőből áll, azonban a spirálgalaxisokra jellemző, ámde szokatlan alakú, markáns porsáv szeli át...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/9 számában olvasható.