PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Sculptor-galaxis

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2013. decemberi számban
  • fotó: Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Az ausztrál Siding Spring Obszervatórium 50 cm-es távcsövével lenyűgözően részletes PTES kép készült a Sculptor-galaxisról, a déli félteke és egyben az égbolt egyik legfényesebb csillagvárosáról.

A porsávokkal tagolt kozmikus korong érdekes fizikájára derül fény a cikkben, ahol csillagszületésről, galaxisfejlődésről és a galaktikus szuperszél jelenségéről is esik szó.

tovább a PTES felvételéhez>>

auriga_foldgomb

Pillantás az égre - Az Ezüstdollár, vagyis Sculptor-galaxis

 

...Küllős spirálgalaxisról van szó, amely különös nevét (Ezüstdollár-galaxis) a felszínét borító fényes foltok miatt kapta. (Másik elnevezése Sculptor-galaxis, de ebben a konstellációban számos hozzá hasonlóan izgalmas csillagváros van, így ez a név kissé megtévesztő lehet.) A foltokat kontrasztos, vékony porsávok választják el egymástól, ez a csillagváros rengeteg csillagközi anyagot tartalmaz. A foltok egy része hidrogénfelhő és fiatal csillaghalmaz, ami azt mutatja, hogy heves csillagkeletkezés zajlik a korongban. Az ilyen típusú égitesteket csillagontó galaxisoknak nevezzük.

Már a fentebb említett tulajdonságok is igen figyelemre méltó égitestté teszik az Ezüstdollár-galaxist, az asztrofizikusok számára azonban további érdekességeket is tartogat. Nagyon erős anyagáramlás, úgynevezett galaktikus szuperszél „fúj” a csillagváros magjából...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2013/10 számában olvasható.