PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Nagy Orion-köd

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. január-februári számban
  • fotó: Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A 2014-es évet egy emblematikus téli témával és képpel kezdtük: az Orion-köddel. A fotó, ami az Orion-köd szívét, a Huygens-régiót ábrázolja kellő részletességgel, az Astronomy Photographer of the Year 2013 pályázatán lett kategóriagyőztes. A Földgömb számára azonban a ködösségben zajló csillagkeletkezés csodás világába pillantottunk bele annyira mélyen, amennyire a nagyfelbontású felvétel csak megengedi.
tovább az eredeti képhez>>

Nagy Orion-köd

Pillantás az égre - A Nagy Orion-köd

 

Az Orion csillagkép ékessége, a híres ködösségben megbújó halmaz, a Trapéz, melynek csillagai nagyon fiatalok, csupán néhány százezer évesek. Ha a kozmikus űrhajónkkal átkelünk közöttük, betekintést nyerünk a Naprendszerhez legközelebbi, tőlünk 1500 fényévnyi távolságban zajló csillagkeletkezés folyamatába. Ezen a különleges helyen, az Orion-köd szívében erős csillagszeleket, ragyogó gázfelhők előtt sötétlő bolygóbölcsőket figyelhetünk meg olyan csillagóriások társaságában, amelyek már hamarabb elégetik kozmikus üzemanyagukat és megöregszenek, minthogy kisebb testvéreik növekedésük végére érhetnének.

A Tejútnak ezt a páratlan területét nem kellett felfedezni sohasem, már az ókor embere is Orion kardjaként ismerte. Azonban azt, hogy a kard középső „csillaga” egy ködfolt, nagy valószínűséggel Nicholas-Claude Fabri de Peiresc ismerte fel elsőként 1610-ben, csekély teljesítményű távcsövén keresztül. A közepén található theta Orionist, vagyis a Trapézt, Galileo Galilei bontotta elsőként csillagokra 1617-ben, és rajzon is megörökítette. 1659-ben egy holland csillagász Christiaan Huygens is rajzot tett közzé a jelenségről, ami azonban a halmaz körüli fényes ködöket is bemutatta...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/1 számában olvasható.