PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Kromoszféra

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. márciusi számban
  • fotó: Baraté Levente, Borovszky Péter
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A Nap különös arcát mutatja korszerű, keskenysávú szűrőkön keresztül. A kromoszfára, azaz a szín szférájának struktúrái, a jól ismert protuberanciák, de filamentek és a fáklyamezők is feltűnnek két hazai fotós, Baraté Levente és Borovszky Péter nem mindennapi felvételein. A Földgömbben talán az egyik eddigi legszebb oldalpár lett az övék.

A Kromoszféra

Pillantás az égre - A Kromoszféra

 

Márciusban a Nap egyre magasabbra emelkedik az északi félteke horizontja felett. Éltető fénysugarainak beesési szöge és a nappalok hossza is nő, így az egyre több felszínre jutó melegnek köszönhetően beköszönt a tavasz. A napfelszín kitartó kutatóinak a látható fény tartományában is rengeteg érdekesség kínálkozik, a napfoltok és fáklyamezők kitűnően vizsgálhatóak. Ám a Nap, igazán változékony arcát, csak speciális színképsávokban mutatja meg.

A csillagászok az asztrofizika korai időszakában, a 19. sz. végén rájöttek, miként válik a Nap keskeny színképsávokban is vizsgálhatóvá. A látható fény rengeteg sáv együttes fénye, keveréke, így azok a jelenségek, amelyek csak egy-egy keskeny tartományban észlelhetőek, beleolvadnak a kontinuumba. Ezért olyan szűrőket kell alkalmazni, amelyek csak a meghatározott sávokban engedik át a fényt. A Nap felszínének az a rétege, ami a szemünk számára is látható fény jelentős részét kibocsátja, a fotoszféra. A fotoszféra, azaz a fény szférája az a határfelület, ahonnan a Nap fényének döntő része származik, a csillagunk magjában keletkezett energia itt sugárzódik ki. 500 km-rel mélyebben a Nap közege olyan sűrű, hogy a fénysugarak már nem jutnak ki az űrbe. A távcsövet először égre emelő Galileo Galilei kormozott üveglapon, mint fényerősség-csökkentő szűrőn át szemlélődve a fotoszférát pillantotta meg 1610-ben. A rajta látott napról napra változó sötét foltok voltak ez első jelenségek a Nap felszínén, amit az emberiség távcsövön át részletesen megfigyelt...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/2 számában olvasható.