PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az Antares körüli ködösségek

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. június-júliusi számban
  • fotó: Fényes Lóránd
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Az Antares, a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, igen izgalmas Tejútbéli környezetében foglal helyet Fényes Lóránd namíbiai felvételén. A teleobjektívvel készített fotón csillagászati objektumtípusok sokasága látszódik együtt, miközben egy lenyűgözően szép kozmikus színkavalkádot hoznak létre.

Az Antares

Pillantás az égre - A Skorpió csillagmezején

 

Kora nyári éjszakákon hazánk déli horizontja fölé kúszik a Skorpió csillagkép, benne a konstelláció legfényesebb csillagával, az Antares-szel. Az égbolt eme ragyogó ékkövének szabad szemmel is feltűnően vöröses, narancsos színe van, ami a Marshoz teszi őt hasonlatossá. Ráadásul az Antares éppen az ekliptika, azaz a Naprendszer bolygóinak égi pályája mögött látszódik, ebben a sávban mozog a vörös bolygó is. Így történt, hogy az ókori göröghon csillagászai a vörös óriáscsillagot a Mars vetélytársának, vagyis Ant-Ares-nek nevezték el. (Mars római hadisten görög megfelelője Árész volt.)

Az Antares valójában egy, Napunkhoz valamennyire hasonló csillag, így a vörös bolygóhoz a fizikai valóságban nincsen köze. Ma már tudjuk azt is, hogy az Antares egy úgynevezett vörös szuperóriás csillag, ami akkora kiterjedésű, hogy a Naprendszer középpontjába helyezve a Mars pályáját is magába foglalná. Magjában már nem folytatódik tovább a hidrogén fúziója, és utolsó csepp üzemanyagának felélése után szupernóvaként fog felrobbanni a kozmikus közeljövőben, néhány százezer vagy millió év múlva. A fotográfusoknak azonban nem ezért érdekes az Antares...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/5 számában olvasható.