PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Hattyú teste

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. augusztusi számban
  • fotó: Tarczi Patrik
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Vidéki, falusi égen, középhegységeinkben nyáron és összel feltűnő a Tejút fénylő sávja. Legfényesebb szakasza a Hattyú csillagképben látszódik, ami lehetne a véletlen műve is, de nem az. Tarczi Patrik felvételén meséljük el nagy, négy oldalas cikk keretében, hogy miért ragyog éppen ott a Galaxisunk.

Tejút a Cygnusban

Pillantás az égre - A Hattyú teste

 

...Közel kétszáz forró, fiatal, kék „O” színképtípusú csillag uralja a régiót, ezek a gáz- és porfelhőkben zajló csillagkeletkezésről tanúskodnak. Az ionizálatlan felhők a háttércsillagok sokasága előtt sötét ködösségekként látszanak, míg a fiatal csillagok sugárzása által ionizált gázfelhők a hidrogén rózsaszínes-vöröses fényében ragyognak. A kép bal alsó negyedében, a Gamma Cygni nevű csillag környékén a felhők és a belőlük keletkezett nyílt csillaghalmazok közül többet is megfigyelhetünk. A látványos Pillangó-ködöt (a kép bal alsó részén) a fényes, 1800 fényévre lévő fiatal óriáscsillag ragyogása készteti fénykibocsátásra. A környék sok más ködfoszlányával együtt az IC 1318 jelzést viseli.

De nem csak a keletkezés, hanem az elmúlás nyomára is ráakadhatunk: a nagytömegű csillagok ugyanis olyan rövid ideig léteznek, hogy körülöttük még javában zajlik a csillagkeletkezés, amikor ők már felélik nukleáris „üzemanyagukat”. A nagylátómezejű felvétel középpontjában egy félhold alakú ködösség, a Sarló-köd (NGC 6888) figyelhető meg...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/6 számában olvasható.