PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A déli Szélkerék-galaxis

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. októberi számban
  • fotó: Tóth Gábor
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A Déli félteke egyik csodálatos objektuma az M83, vagyis déli Szélkerék-galaxis. Igen, van északi párja is, de valójában spirális kinézetükön kívül nincs sok hasonlóság közöttük. Az M83 szépségének lényegét Tóth Gábor namíbiai felvételét szemlélve érthetjük meg.

A déli Szélkerék-galaxis

Pillantás az égre - A déli Szélkerék-galaxis

 

Bár a déli féltekéről fedezték fel, hazánkból is látható az égitest, a néhány fokkal délebbre utazók a Mediterráneumból pedig már kényelmesen megfigyelhetik a tavaszi égbolton. Kis távcsővel csak egy kerek folt, de ha nagyobbal vizsgáljuk, akkor kirajzolódik a spirális szerkezet, és egy erős küllőszerű alakzat válik láthatóvá a centrumban. A Tejút átmérőjének felénél valamivel kisebb galaxisban egyes feltételezések szerint éppen a belső küllős szerkezet mentén a csillagváros pereméről galaxis belseje felé áramló gázok éltetik az aktív csillagszületést.

Ahol sok csillag keletkezik, ott sok nagy tömegű csillag is létre tud jönni. Ezek az óriáscsillagok nem élnek sokáig, nukleáris „tüzelőanyagukat” gyorsan (pár millió év alatt) elhasználják, majd szupernóvaként felrobbannak. A Déli Szélkerék-galaxisban összesen hat szupernóvát figyelhettünk meg az elmúlt szűk évszázadban, ellentétben a Tejúttal, ahol 400 éve nem robbant óriáscsillag....

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/8 számában olvasható.