PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az M78, a reflexiós-ködök királynője

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2014. decemberi számban
  • fotó: Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A Messier katalógus egyetlen reflexiós-ködjében csodálatos részleteket tárunk fel az eddigi legnagyob szabású Földgömb cikkben. Az idei év utolsó felvétele, az M78-fotóm apropóján hét oldalon eredünk távoli naptípusú csillagok keletezésének nyomába.

Az M78, a reflexiós-ködök királynője

Pillantás az égre - Az M78, a reflexiós-ködök királynője

 

Keressük most arra a kérdésre a választ, hogy vajon amatőrcsillagász, asztrofotós eszközökkel megfigyelhetőek-e olyan közeli helyek a kozmoszban, ahol Napunkhoz igen hasonló csillagok jönnek létre a jelenben is.

Ahhoz, hogy a keresett jelenségcsoportot amatőr asztrofotósként megtaláljuk, és élvezhetően az érdeklődők szeme elé tárjuk, az amatőrcsillagászat határait feszegető, komoly műszerekre van szükség. Nem csoda, hiszen egy naptömegű, azaz egy G színképtípusú sárga törpecsillag születése messze nem tud olyan látványos felfordulást előállítani a saját környezetében, mint például az Orion-köd ragyogásáért felelős óriás-csillagokból álló Trapézium-halmaz. Éppen ezért mostani égi kutakodásunk során apró és halvány jeleket keresünk majd egy jókora távcsővel az úgynevezett Orion-molekulafelhő komplexum egyik szegletében.

A fentebb említett molekulafelhőt a téli égboltot meghatározó Orion, vagyis Vadász csillagképe rejti el szemünk elől. A feltűnő alakzatot öltő, fényes csillagok közötti bársonysötét égterületet 2000 nap tömegével bíró, az egész csillagkép méretével megegyező kiterjedésű sötét képződmény, az Orion-molekulafelhő komplexum csillagközi felhői hálózzák be. A 12 millió éves kozmikus birodalom eddigi fennállása során 10.000 csillagot hozott a világra, és ma is aktív...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2014/10 számában olvasható.