PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Coma-halmaz

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. január-februári számban
  • fotó: Francsics László
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A 2015-ös évet egyszerre két képpel kezdjük: egy földi és egy égi asztrofotóval. Az égi - a szokásos módon tőlem származó évkezdő - felvétel egy rendkívül távoli, hatalmas világot tár elénk, egy óriás méretű galaxis-csoportot, a Coma-halmazt. Rajta, mint szuperhalmazon keresztül kalauzoljuk el a kedves olvasót a világegyetem legnagyobb égitestjeinek világába, ahol az anyag, az energia és a tér egészen mást jelentenek, mint itt, a Földön.

Coma-halmaz

Pillantás az égre - Az univerzum nagyléptékű struktúrái - A Coma-halmaz

 

A világegyetem minden képzeletet felülmúlóan nagy. Az emberi elme számára felfoghatatlan terének egészét érzékelni nem tudjuk, a csillagászok csupán a töredékét vizsgálhatják, akkora részét, ahonnan az ősrobbanás utáni időszakban az első elindult fénysugarak még éppen ideérnek hozzánk. Ebben a 46,000,000,000 fényév sugarú térrészben, vagyis a megfigyelhető világegyetemben az anyag, az életünk alapvető összetevői egy nehezen érzékelhető mintázatot alkotnak, ami az elektromágneses sugárzásnak köszönhetően jut tudomásunkra. A távoli galaxisok erős fényükkel mérföldköveket jelentenek a mindenségben rejlő anyag szerkezetének felderítésében, azonban nem ők a legnagyobb képződmények, amiket megismerhetünk.

A Coma Berenices (Bereniké Haja) csillagkép irányában rendkívül sok csillagvárost figyelhetünk meg. Ezek egy része látszólag rendszertelenül helyezkedik el az égbolton, ilyen például az egyik korábbi számban bemutatott Tű-galaxis. Azonban vannak olyan csillagvárosok is, amelyek 2-10 galaxissal együtt egy kisebb térrészben csoportosulnak. És találunk olyan csoportot is, ahol szinte megszámlálhatatlanul sok, akár több ezer csillagváros gyűlik össze. Ez utóbbit nevezzük szuperhalmaznak. A Coma Berenices nagy galaxis csoportja, a Coma-szuperhalmaz egyike a (viszonylag) közeli univerzum nagy galaxishalmazainak, ahol tőlünk 320 millió fényévnyire óriási mennyiségű anyag található...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/1 számában olvasható.