PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A szolárgráf

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. január-februári számban
  • fotó: Bajmóczy György
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Nemcsak naptávcsöveken keresztül, hanem filléres, de brilliáns eszközökkel is megörökíthetjük a központi csillagunk egynémely szokatlan arcát. Bajmóczy György szolárgráf kameráján keresztül egy másik idősíkból figyelhetjük meg földi világunkat: a fél évet átfogó felvétel a mozdulatlan felszín fölött a Nap járását is rögzítette.

Szolárgráf

Szolárgráf - Hogyan állítsuk meg az M0-ás forgalmát fél évre?

 

A világ egyik legolcsóbb fényképezőgépével, lyukkamerával. Vegyünk egy fénytől mentes vízhatlan henger alakú dobozt, fúrjunk rá egy lyukat, és tegyünk bele fényérzékeny fotópapírt. Vigyük ki a helyszínre, rögzítsük tartósan, amennyire csak lehet. Amikor felfedjük az objektívet, az eltakart tűhegynyi lyukat, elindul az expozíció. Fény alig jut az amúgy sem túl érzékeny fotópapírra, így akár évekig is tarthat a felvétel készítése.

Minden, ami emberi időérzékelés szerint mozog, láthatatlanná mosódik a képen. Élettelen kimerevített világot kapunk. Nincsenek rajta emberek, autók, meghatározhatatlanok az évszakok. Kivehetetlen az időjárás, sőt, a nappalok és éjjelek sem szétválaszthatóak, mintha egy egészen más bolygón járnánk. Mindennek egyszerű oka van. A lyukkameránk csak azt örökíti meg, ami mozdulatlan a felvétel egész ideje alatt, semmi más nem hagyhat nyomot. Ezalól csak egyvalami kivétel: a Nap...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/1 számában olvasható.