PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Kozmikus fényjáték a Szekeresben

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. áprilisi számban
  • fotó: Németh Róbert
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Egy olyan csendes égterületen, mint a téli Tejút északi régiója, nem egyszerű a halvány csillagködök nyomára bukkanni. Németh Róbert nagyszerű felvételén ennek ellenére feltárul a titokzatos, kevéssé ismert csillagködök világa, a Szekeres csillagkép mélye is.

Szekeres

Pillantás az égre - Kozmikus fényjáték a szekeres csillagképben

 

Az Auriga csillagkép területe, a téli Tejútnak a hazánkból a fejünk felett látható szakasza halvány, és elsősorban nyílt csillaghalmazairól ismert, ámde igen sok emissziós és reflexiós ködöt is rejt magában. Az IC 405 és 410 jelű csillagközi ködök már korábban is szerepeltek itt bemutatott asztrofotón. Ennek az égterületnek a megörökítésekor kerülhet a képre néhány még sokkal halványabb, és első pillantásra egyáltalán nem látványos jelenség, például az IC 417 és környezete is. Ez az objektum még éppen eléggé fényes ahhoz, hogy közepes vagy nagyobb távcsövekkel vizuálisan is felkeressük, ám a terület igazi szépsége csak hosszú expozíciós idejű felvételeken tárul fel.

A reflexiós és emissziós jegyeket egyaránt mutató ködösség a fi Aurigae jelű csillag mellett található, szívében pedig a Stock 8 katalógusszámú fiatal nyílt csillaghalmaz rejtőzik. A halmaz fiatal csillagai késztetik fénylésre a köd anyagát, amely bár elég kis látszó átmérőjű, mégis számos apró, finom részletet mutat: kontrasztos sötét öblöket, kinyúlásokat, sőt, több, fénylő peremű párolgó globulát is találhatunk benne, főleg, ha óriási, professzionális távcsővel vizsgáljuk. Amatőr asztrofotósainknak azonban ilyen műszereik nincsenek, kellő kitartással a terület csodálatos, kiterjedt fényjátékát tudják megörökíteni...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/3 számában olvasható.