PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az állatövi fény

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. áprilisi számban
  • fotó: Schmall Rafael
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A csillagászatban egy igen későn felismert halvány égi jelenség az állatövi fény, ami nem más, mint Napunk körül összegyűlt igen ritka bolygóközi por fénylése. A por halvány derengését megpillanthatja az, aki jó időben, és jó helyen keresi azt. Schmall Rafael fotóján azonban minden olvasó könnyen a nyomára bukkanhat.

Szolárgráf

Napunk gyűrűje - Az állatövi fény

 

A por, ez az ősi alkotóelem sok helyen jelen van a kozmoszban. A róla visszavert fény ragyog kéken a kozmikus felhőkben, a kozmikus por takarja el távoli csillagok fényét sötét ködöket alkotva a Tejút sávjában, és belőle alakulnak ki fiatal csillagok körül azok bolygói is. A por anyaga döntően szilícium, szén és oxigén, vagyis a Földön is gyakori elemek.

A por a csillagok életének késői fázisában, a vörös óriások külső légkörében keletkeznek az ott lévő molekulák összetapadásával. A csillag haláltusája során kerülnek a világűrbe, és a ködök anyagába. Ezt az ősi port szállítják az üstökösök a Nap közelébe, miközben hosszú csóvát növesztenek a földlakók csodálatára. Sőt, por és jég alkotja a gyűrűs bolygó, a Szaturnusz ékességét is. Ahogy látjuk, nem csak a csillag-, hanem a bolygóközi tér sem üres: a Naprendszer égitestjei közötti térséget interplanetáris anyag tölti ki, ami részben láthatatlan, egy része azonban, - a bolygóközi por - megfigyelhető...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/3 számában olvasható.