PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Nagy Nyári Háromszög nyomában

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. augusztusi számban
  • fotó: Horváth Attila Róbert (Hozé)
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Az égbolt kezdő szerelmeseinek a tájékozódásban segítséget nyújtó, látványos Nagy Nyári Háromszöget ismerhetjük fel Horváth Attila Robert (Hozé) lenyűgöző Tejút fotóján. És nem mellesleg kalandozunk a háromszöget alkotó csillagok köré fűződő mitológia világában is.

Nagy Nyári Háromszög

Pillantás az égre - A Vega, az Altair, a Deneb és a mitológia

 

Nyári éjszakákon - de éppúgy kora ősszel is - az égbolt feltűnő, meghatározó alakzata a Nagy Nyári Háromszög. Ha azonban a csillagtérképeken próbálnánk megkeresni az érdekes elnevezésű együttest, valószínűleg nem járnánk sikerrel, mivel azt három különböző csillagkép három fényes csillaga formázza. Egy kivételt teszünk most az égitestek felkutatásának menetében. A háromszög ugyanis nem egy asztrofizikai jelenség, de még csillagászattörténeti szerepe sincsen. Csupán három egymástól teljesen független, ámde a Földről feltűnő pozícióban lévő csillag együttese, amit egy osztrák csillagász, Oswald Thomas említett először 1920-ban Nagy Háromszögként. A fogalmat Sir Patrick Moore, a csillagászat nagyszerű angol népszerűsítő személyisége terjesztette el a múlt század közepén.

A nyári Tejutat átölelő három fényes csillag remek kapaszkodó az égbolt kezdő szerelmeseinek. Közülük a legfényesebb a Lant csillagképben látszó Vega: a kékesfehér színű óriáscsillag az égbolt ötödik legfényesebb csillaga. A második legfényesebb az Altair, amely a Sas főcsillaga. A harmadik a Hattyú farkát alkotó, szintén igen fényes Deneb. Hál’Istennek a görög kultúra is felfigyelt eme hármasra és bár külön-külön, de gazdag mondavilággal látta el mindhárom feltűnő égitestet...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/6 számában olvasható.