PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Fátyol-köd

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. szeptemberi számban
  • fotó: Éder Iván
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Éder Iván Fátyol-köd felvétele jó apropó volt az égbolt egyik legelképesztőbb jelenségének, a szupernóva-robbanásnak és maradványának az olvasóközönséggel való megismertetéséhez.

Fátyol-köd

Pillantás az égre - A szupernóva és emléke: a Fátyol-köd

 

Valamikor réges-régen egy új csillag jelent meg az égen, ragyogóbb, mint eddig bármelyik. A telihold fényességű jövevény még a nappali égen is látszódott, éjszaka pedig árnyékot vetett. A korabeliek, az őskor és ókor határán, 3-4000-évvel ezelőtt élők nemzedékeken át emlegethették a feltűnő égitestet, a nyári Tejút sávjában az óriáscsillag végső robbanását. Akár feljegyezte az akkori ember, akár nem, az esemény nem múlt el nyomtalanul. A robbanás hat telihold kiterjedésű kozmikus nyoma ma is felkereshető távcsövekkel a már korábban jól megismert Cirrus, vagyis Hattyú csillagképben.

Az ősi szupernóva robbanása és a ma is vészjóslóan tovaterjedő, kavargó lökéshullámai nem más, mint egy nagytömegű csillag végső pusztulása. Ez a velőt rázó folyamat is része a kozmosz mindennapi életének, sőt, az egyik legfontosabb eleme a világegyetem teremtő mechanizmusainak. Ha tetszik, ha nem, mi is így születtünk. Na, természetesen nem maga az ember, hanem azok a kémiai elemek, aminek köszönhetően bonyolult létformák alakulhattak ki itt ezen a csendes helyen, a Földön...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/7 számában olvasható.