PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Fiastyúk

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. októberi számban
  • fotó: Panik Zoltán
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

Egy ködbe burkolózó legenda kozmikus és emberi történetét mutatjuk be egyszerre, miközben Panik Zoltán fotójában gyönyörködhetünk.

Szuperhold

Pillantás az égre - A Fiastyúk

 

A Naprendszerhez igen közel, 407 fényévnyi távolságra elhelyezkedő fényes halmazról nehéz röviden írni. Sokak szerint a Plejádok, vagyis a Fiastyúk az egész égbolt legszebb csillaghalmaza, ami szeptembertől áprilisig megfigyelhető hazánkból. Csillagászati mértékegységgel mérve 1 magnitúdó körüli nagy fényessége és két fokos látszó átmérője – a valós mérete 14 fényév – a kozmikus közelségének köszönhető. Csak három másik csillaghalmaz van közelebb nála, melyek közül is csak a Coma Berenicé halmaza és a Hyadok emlékeztetnek szabad szemmel is csillaghalmazra, bár azok sokkal kevésbé feltűnőek. Így talán érthető, hogy miért éppen a Fiastyúk az egyetlen mélyég-objektum az égbolton, ami szinte minden kultúrában említésre kerül. A névvel rendelkező csillagtagok egy kisméretű szekeret vagy kanalat formáznak, de április körül a távcsöves látvány inkább két sorba rendeződött hatos csoport benyomását kelti – pont így ábrázolták a mezopotámiaiak is.

Mint ősidők óta ismert és naptárcsillagnak használt égitest, a régi mítoszokban is fontos szerepet töltött be, és a korabeli emberek mindennapi életének is része volt. Az égbolton elfoglalt látszólagos helyzetéhez igazították bizonyos mezőgazdasági munkák elvégzését. Különösen fontos volt a tavaszi napéjegyenlőség környéke, az esti égbolton látszó halmaz és a holdsarló együttállásai nagy jelentőséggel bírtak...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/8 számában olvasható.