PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Rozetta-köd

  • megjelent:
  • ------------
  • A Földgömb magazinban
  • 2015. novemberi számban
  • fotó: Fényes Lóránd
  • szöveg: Francsics László, Sánta Gábor

A cikkről

 

A kozmosz kaotikus és rendezett struktúráinak világába kalauzoljuk az olvasót Fényes Lóránd lenyűgöző Rozetta-köd felvételének segítségével.

Rozetta-köd

Pillantás az égre - Rozetta-köd

 

Egy feltűnően szabályos geometriájú ionizált hidrogénfelhőt, úgynevezett cirkuláris HII zónát kaphatunk lencse-, vagy tükörvégre a tél beköszöntével a Tejútban. A Rozetta-köd a Monoceros vagyis Egyszarvú csillagkép és egyszersmind a téli ég egyik legszebb mélyég-objektuma. Vizuálisan nehéz felismerni a halvány csillagokból álló csillagképet, annak ellenére, hogy 60 db csillaga látható puszta szemmel. Éppoly nehéz megpillantani távcsőben a gyűrű alakú ködösséget is, ezért a Rozetta-köd leginkább a halvány ködösségeket megörökítő asztrofotósok kedvelt célpontja. A hosszú expozíciós idejű távcsöves fotográfiákon rendkívül feltűnő Rozetta-köd nem a véletlen szülöttje. A kozmosz kaotikus, vagyis rendezetlen, homogén anyagtengerének és bizonyos rendezett, lokális, centrális erőknek az együttes játéka a felelős a látványos objektum létrejöttéért, ami valójában nem is olyan ritka galaxisukban, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Az univerzumban létező anyag eloszlásáért rengeteg tényező felelős. Ha óriási léptékű struktúrákat figyelünk meg, például galaxishalmazok térbeli helyzetét, egy homogén, finoman fluktuáló, kaotikus mintázatra lelünk, ami az ősrobbanás kezdeti pillanataiban uralkodó kvantumechanikai erők szerepére vezethető vissza. Kis nyelvi játékkal nevezhetnénk ezt a korai állapotot kozmosz helyett káosznak is. Az emberi elme azonban nem a rendezetlenségre, hanem a rendre, vagyis a Kozmoszra kíváncsi, és hogy ezt a vágyát kielégítsük, kicsit közelebb utazunk egy az univerzumnál fiatalabb képződményhez, egy galaxishoz...

A Teljes cikk a Földgömb magazin 2015/9 számában olvasható.