PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az M106 és a Canes Venatici halmazok

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 130x5 perc/ISO 800
  • hőmérséklet: -3 °C
  • átlátszóság: 10/7
  • Ágasvár
  • 2011. február 27.-március 6.

A jelenségről

 

A hosszú expozíciós idejű M106 felvétel hátterében rengeteg kisebb nagyobb, távoli és még távolabbi csillagváros tűnt fel. Ezek némelyike a csillagászok által katalogizált galaxis-halmazokhoz tartozik, de a legtávolabbiak még várnak arra, hogy a kutatók rendszerezzék őket.

kapcsolódó képek

 
 
Az M106

Az M106 és a Canes Venatici halmazok

 

Az M106-os galaxis látóirányában készített felvételen rengeteg, szinte megszámlálhatatlan mennyiségű csillagváros pillantható meg. Ezek legtöbbje apró kiterjedés nélküli a vöröseltolódás miatt narancsos színű foltként jelenik meg a kozmikus háttérben. A kép előterében két közelebbi galaxishalmaz látványos tagjai láthatók, köztük az M106 katalógusszámú csillagváros, melyet Pierre Méchain 1781-ben fedezett fel.

Az M106 a 26,1 millió fényévnyire, a Vadászebek csillagkép irányában elhelyezkedő Canes Venatici II galaxishalmaz legnagyobb tagja. A Canes Venatici II halmaz, éppúgy, mint a lokális halmaz, melyben a Tejút is elhelyezkedik, a lokális-, azaz a Virgo szuperhalmaz része, vagyis annak gravitációs mezőjével alkot szoros kapcsolatot.


A Canes Venatici II galaxisainak hátterében jóval távolabbi csillagvárosok is feltűnnek. Ezek a galaxisok azonban egy másik, a Canes Venatici I nevet viselő halmaz részei, amely pontosan ugyanabba a látóirányba esik, mint a szomszédságunkban lévő Canes Venatici II. A távoli halmaz nem része a lokális szuperhalmaznak, galaxisainak tőlünk mért távolsága óriási, száz millió fényéves léptékben mérhető. 

  Az aktív galaxismag

Az M106 galaxis központi vidéke rendkívül fényes, emellett a tudósok ebből az irányból röntgentartományban is erős sugárzást észleltek. Az M106 magja aktív, azaz a benne elhelyezkedő szupermasszív feketelyuk anyagot nyel el a környezetéből. A felszabaduló energia röntgentartományban sugározódik szét az univerzumban. Aktív magja miatt az M106-ot a Seyfert II tipusú galaxisok közé sorolják.

 

  Az NGC 4217 és 4226 galaxisok

Az éléről látszódó NGC 4217 az M106 közvetlen szomszédja, míg a bal alsó sarokban látható apró NGC 4226 a nagyon távoli CVn I halmaz tagja. Az NGC 4217 porsávjában finom szakadás, déli részén pedig felfelé kanyarodó por-cirruszok is megfigyelhetők.

 

  Az NGC 4231 és 4232 galaxispáros

A Canes Venatici I, azaz a távolabbi halmazba tartozó galaxispáros (amatőrcsillagász viszonylatban) rendkívül messze van. Az SDSS által kimért vöröseltolódásuk z=0,0247, melyből a Hubble-törvény segítségével megállapíthatjuk, hogy a tőlünk mért távolságuk nagyobb, mint 300 millió fényév.

 

  Nagyon távoli halmazok

A felvételen rendkívül távoli galaxiscsoportosulások is megpillanthatóak, melyek vöröseltolódása még a DSLR számára is észrevehető. Ezeknek a halmazoknak a fénye több milliárd fényévnyi távolságból érkezik hozzánk.