PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az M33 (Triangulum) galaxis

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 45x5 perc/ISO 800
  • átlátszóság: 10/6
  • Erzsébet
  • 2009. szeptember

A jelenségről

 

A Tejút legközelebbi galaxis szomszédai közül a kisebbik testvér az M33, másnéven Triangulum galaxis, mely a Háromszög (Triangulum) csillagkép irányában látszik.

kapcsolódó képek

 
M33

A lokális halmaz

 

Az M33 galaxis a lokális-halmaz harmadik legnagyobb tagja. Csupán 30-40 milliárd csillag otthona, így nem sorolható az óriásgalaxisok közé. Felületi fényessége kicsi, de viszonylagos közelsége - 3 millió fényév - miatt mégis megpillanthatjuk szabad szemmel.

Az M33 galaxis pályája az Androméda-köd közelsége miatt annak gravitációs mezőjében jelentősen módosult. A tudósok a legújabb számítások alapján arra következtetnek, hogy az Androméda-köd még azelőtt kölcsönhatásba kerül, azaz egyesül az M33-mal, mielőtt a Tejúttal ütközne 3 milliárd év múlva. 

  A galaktikus centrum

Az M33 galaxis középső vidékén megfigyelhető a központi "bulge" sárgás csillagainak összfénye és az abból kiinduló barnás porfelhők, rózsaszínes HII zónák, melyek közelében fiatal, kékes csillagok halmazai sorakoznak. Ez utóbbiak együttesen rajzolják ki a galaxis spirálszerkezetét.

 

  NGC604 - aktív csillagkeletkezés

Az M33 galaxisban - annak kiterjedéséhez képest - jelentős csillagkeletkezési területek jöttek létre. Ezek a területek rózsaszínesek, vörösebbek környezetüknék a nagymennyiségű gerjesztett állapotú hidrogéngáz jelenléte miatt. A részleten a galaxis legaktívabb "csillagbölcsője" látható, az NGC 604 jelű csillagköd. A ködösség 1300 fényév átmérőjű, így 100-szor akkora kiterjedésű, mint a Tejútban található Orion-köd.