PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

Az Északi Trifid

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 21 óra/ISO 800
  • hőmérséklet: 6/-8 °C
  • átlátszóság: 10/7 - 10/7
  • Ágasvár, Kékestető, Mátraszentimre
  • 2011. 10. 29. - 12. 21.

A jelenségről

 

A sötét porfelhőben ragyogó csillagok fényes udvara, az Északi Trifid ködössége volt a 2011-ben rendezett asztrofotós pályázat egyik téli célpontja. Sánta Gábor, a szervező-szaktekintély nem kímélte a pályázókat, a Sharpless-115-nél is keményebb diót szemelt ki..

kapcsolódó képek

 
 
NGC 1579

Az NGC 1579 jelű reflexiós-köd és a Mélyég Észlelési Pályázat

 

A reflexiós területek és a környező sötét ködök fotografikus észlelése nehéz feladat, jó minőségű megörökítésük pedig rendkívül hosszú expozíciós időt igényel... És így tovább, szól az MCSE Mélyég szakcsoportja által meghirdetett 2011-es Mélyég Észlelési Pályázatra írt a hivatalos leírásom. És tényleg halvány a célterület, olyannyira, hogy a fényesnek tűnő ködös centrum is egy jókora közdelem volt, nemhogy a környező izgalmas porfelhők. Sánta Gábor nyilván ezért is választotta ezt a célpontot a pályázatra más halvány ködösségek mellé. Nomeg azért is, mert rendkívül keveset fotózták még amatőrök a világban, itthon pedig egyáltalán nem. Talán 3-4 csapnivaló képet lehetett róla fellelni a neten, többet nem. Gondoltam, megéri sokat exponálni, hátha eredményt érek el a pályázaton, és talán külföldön is figyelemre méltatják. A második nem jött össze. Adam Block, amerikai sztár asztrofotós a 32 incses Schulman távcsővel Arizónából éppen azokban a hetekben fényképezte, amikor én. Az ő fotója került az Apodra, ami érthető, de azért megnyugtató volt látni, hogy még az ő felvétele is zajos a kevés jel miatt. Adam alulbecsülte a kihívást. Én is. 21 órányi expozícióval az enyém is zajos maradt. Viszont arra elég volt, hogy a Mélyég Észlelési Pályázat Asztrofotós kategóriájában első helyet érjen el.

Az NGC 1579-t Stewart Sharpless halvány ködöket felsoroló katalógusában Sh2-222, Beverly Lynds pedig a fényes porfelhőket osztályzó gyűjteményében az LBN 766 sorszámmal illette. A messier objektumok közül az M20-ra, jól ismert Trifid-ködre emlékeztet, ezért a csillagászok az Északi Trifid (Northern Trifid) becenevet adták neki. A téli égbolt északi féltekén a Capella és a Fiastyúk között félúton a Perseus csillagképben elbújó reflexiós ködösség rendkívül halvány. Sötét porfelhők veszik körbe, melyek több helyen izgalmas alkakzatot öltenek. 

  A H-alfa emitter

A ködösség a L1482 jelű sötét molekulafelhőben ül, fiatal csillaghalmaz jellegzetes színképű csillagainak fényét veri vissza. A félmillió éves csillaghalmaz karakterisztikus tagja az LkHα 101 vöröses színképével és erőteljes H-alfa emissziójával határozza meg a reflexiós-köd megjelenését. Az LkHα 101 tulajdonképpen egy kis kiterjedésű HII zónával övezett forró csillag, mely egy optikailag sűrű por üregbe ágyazódott be. Magát a csillagot a ködösség közepén található porsáv takarja el szemünk elől, annak fénye a háttérben lévő csillagközi anyagról verődik vissza. A halmazban további 35 H-alfa emittáló és legalább 5 fényes B színképtípusú csillag található.

 

  A csikóhal feje

A kiterjedt L1482 csillagközi térben kígyózó portömegében található az IC 2067 reflexiós köd, mely előtt a porfelhő egy része sötét ködösségként látszódik, környzetében több halvány porfelhőbe ágyazott csillag figyelhető meg. A felhő távolsága a Földtől 700 parszek.