PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Kúp-köd

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 40x5 perc/ISO 800
  • hőmérséklet: -6 °C
  • átlátszóság: 10/8
  • Ágasvár
  • 2011. január 31.

A jelenségről

 

Az Monoceros csillagkép másik ködössége, a Kúp-köd és környéke megannyi apró látványossággal kápráztatja el a szemlélőt. Fiatal csillaghalmaz és szokatlan csillagközi alakzatok sokasága teszik sokszínűvé ezt az égi területet.

kapcsolódó képek

 
A Kúp-köd

A Kúp-köd és a Karácsonyfa-halmaz környéke

 

A csillagkeletkezés legimpozánsabb fázisának lehetünk szemlélői, mikor e jelenséget láthatjuk. A zárt, fiatal csillagokat elrejtő gázköd felnyílt, benne felragyogtak az újszülött halmaz fényes csillagai, melyek fénylésre késztetik, és csillagszeleikkel átformálják a „szülő” ködösséget.

Az NGC 2264 teljes ködkomplexuma, melynek jelentős része túlnyúlik a képmezőn, illetve az azt övező csillaghalmazok 2600 fényévnyi távolságból látszanak, nagyjából kétszer olyan közel, mint a hasonló látóirányba eső Rozetta-köd. A 7 fényév hosszú Kúp hegye a nagyságrendileg 50 fényév átmérőjű csillagkeletkezési terület impozáns centruma felé mutat.

A New General Catalogue of Stars and Clusters 2264-es sorszámmal a Kúp-ködöt és a Karácsonyfa halmazt a jelöli, amióta William Herchel 1785-ben azokat felfedezte. A csillaghalmaz és a Kúp-köd valójában része egy kiterjedt, az Egyszarvú csillagkép irányába eső molekulafelhőnek és HII zónának, melynek több, a katalógus által nem említett részlete is megfigyelhető a felvételen. Ilyenek az esetlen angolszász elnevezésű Hópehely-halmaz, és a Rókaszőr-köd. 

  A Kúp

A Kúp-köd egy az S monocerotis (a Karácsonyfa-halmaz legfényesebb csillaga) ultraviola fénye által ionizált ködösségbe ágyazott hideg molekuláris hidrogén- és porfelhő. A 7 fényév magasságú Kúpot fiatal forró csillagok sugárzása erodálja évmilliók óta. Fényük a kúp palástját hevíti, így gázok szöknek a környező ritka térbe. A csillagok ultraibolya fénye gerjeszti a távozó gázt, ezért halvány haló ragyog a Kúp körül. Idővel csak a legsűrűbb részek maradnak vissza a lassan oszló jelenségből. Azokban később csillagok és bolygók keletkezhetnek.

 

  Az S Monocerotis

Az S Monocerotis, a kép legfényesebb csillaga környezetében a por és gáz kék színben verik vissza a csillagfényt, míg a gerjesztett hidrogén vöröses színben kavarog a kékes fénylés előtt. A sötét, sűrű magokat övező fénylő, hullámzó, vörös ködösséget Rókaszőr-ködnek nevezték el a csillagászok.