PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Sculptor-galaxis

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 3 óra/ISO 800
  • átlátszóság: 10/6
  • Skoutari (Görögország)
  • 2011. szeptember 27.

A jelenségről

 

A déli égbolt egyik látványos galaxisa a Sculptor csillagkép irányában látható. A fényes csillagvárost hazánkból is megpillanthatjuk nem sokkal a látóhatár felett, kora ősszel, egy rövid időszakban. A 2011-es Mélyég-expedíció alkalmával délebbről, Görögországból figyeltük meg, ahonnan az észlelése kevesebb akadályba ütközik.

kapcsolódó képek

 
 
 
Sculptor galaxis

A Sculptor-galaxis (NGC 253)

 

Az NGC 253 egy majdnem éléről látszódó spirálgalaxis, az egyik legközelebbi a lokális halmazon túli galaxisok közül. A drámai csillagvárost összetett struktúrák alkotják. Sűrűsödő gázfelhőket, sötét porsávokat és fiatal fényes csillaghalmazokat láthatunk benne. Ezek mindegyike a spirálgalaxisok jellemző építőköve. Az NGC 253-at Caroline Herschel fedezte fel egy üstököskereső program keretében. A galaxis Földtől való kis távolsága miatt jól megfigyelhető amatőrcsillagászok által, akik a déli égboltot vizsgálják, és a szakcsillagászok által, akik ezeket a lenyűgöző csillagvárosokat tanulmányozzák. (NASA)

Az NGC 253, azaz Sculptor-galaxis a 2011-es Görögországi Mélyég-expedíció egyik fő látványossága volt. A szeptemberi láthatósága, amikorra az expedíciót szerveztük, éppen a legkedvezőbb. A hazánktól 11 fokkal délebbre lévő észlelőhelyünkről szokatlan horizontfeletti magasságban láthattunk a galaxist. Láthattuk, pontosabban láthattam volna, ha a fotográfiára összpontosítva nem felejtem el megnézni a 25 centis dobson távcsőben. De elfelejtettem. Azóta is bánom.A galaktikus szuperszél

 

A Sculptor-galaxis 10.000 fényév átmérőjű belső régiója nyilvánvaló jeleit mutatja a benne zajló heves csillagkeletkezésnek, ami 30 millió éve kezdődhetett. Mint minden csillagontó galaxis, a Sculptor-galaxis korongjában is kialakult a galaktikus szuperszélnek nevezett jelenség. A Sculptor szele abból az energiatöbbletből származik, ami a csillagkeletkezés és a központi fekete lyuk régiójában halmozódik fel. Az energia 5 millió fokos plazma formájában távozik a galaxismagból a galaxisközi térbe, átalakítva a csillagközi felhők struktúráját. A galaktikus porfelhők az áramlás hatására a mag közelében finomabb, szálas szerkezetet vesznek fel, ami a felvételen is megfigyelhető.

 

  A Sculptor csoport

A Szobrász, azaz Sculptor csillagkép irányába eső galaxishalmaz a Tejút saját halmazához eső legközelebbi csoportosulás. Égen való elhelyezkedésének érdekessége, hogy a Tejút déli pólusának irányába esik, azaz a Sculptorbéliek teljes pompájában láthatják galaxisunk korongját. A halmaz tagjai nagyon lazán kapcsolódnak egymáshoz, és tulajdonképpen nem is csoportot, hanem egy laza, kiterjedt filamentet (szalagot) alkotnak a kozmoszban, 12,7 millió fényévnyire tőlünk. (Ez a jelenség a felvételen nem látható.)