PTES petitioning the empty sky

www.francsicslaszlo.hu

A Sharpless 115

 
  • 200/800 Asztrográf - Paracorr -1
  • Canon EOS 350D
  • 110x5 perc/ISO 800
  • hőmérséklet: 10 °C
  • átlátszóság: 10/7
  • Ágasvár
  • 2011. június

A jelenségről

 

Ez a csillagfelhők mögé bújó vörös ködösség volt a 2011-ben rendezett asztrofotós pályázat egyik nyári célpontja. Sánta Gábor, a szervező-szaktekintély nem kímélte a pályázókat, nehezen megörökíthető objektumot adott fel.

kapcsolódó képek

 
A Sharpless 115

A Sharpless 115 jelű emissziós-köd régiója a Cygnusban

 

A csillagköd Stewart Sharpless, 1959-ben megjelent híres, halvány ködösségeket összegyűjtő katalógusában a 115-ös sorszámot viseli. A legtöbb Sharpless gyűjteményében szereplő objektum, köztük az SH2-115 is rendkívül halvány, fotografikus észlelése is kihívás, megörökítése rendkívül hosszú expozíciós időt igényel. Mindez kissé kalandosan sikerült a 2011-es Ágasvári Észlelőhét egy hete alatt.

Részlet a pályázati műleírásból: „A ködösség megörökítése, annak halványsága miatt tiszta, fényszennyezéstől mentes hegyvidéki égboltot kívánt. Az amatőrcsillagászok által látogatott ágasvári észlelőrét eleget tett a követelményeknek. Az előirányzott 10 órányi expozíció elkészítéséhez az előrejelzés a június végi újhold idejére egy hétnyi tiszta időt jósolt, melyekből 4 teljes, 2-3 óra hosszú napforduló-közeli rövid éjszakára volt szükség. Mivel az észlelőhetet egy váratlan időjárásbéli fordulat zavarta meg – egyhetes eső hidegfronttal-, 3 és fél éjszakányi expozíció, 9 óra, azaz 110x5 perc állt rendelkezésre a képfeldolgozáshoz. A képfeldolgozást dark, flat (skyflat) kalibrációs képekkel, Iris, Registar és Photoshop programokkal végeztem.” 

  A hidrogénfelhő sűrűje

Az SH2-115 egy HII zóna, része a Cygnus csillagkép irányába eső kiterjedt molekulafelhőnek. A csillagkép legfényesebb csillagától, a Denebtől 2 fokra északra látszik. Fényét az O6 színképtipusú LS III +46 12 jelű csillag ultraibolya sugárzásától gerjesztett hidrogén Balmer-alfa emissziója kelti. Struktúráit sötét előtérködök, és sűrűbb csomók alkotják. Belsejében a Berkeley 90 jelű csillaghalmaz fedezhető fel. Az SH2-115 30 parszek hosszúságú felhője 4400 naptömegnyi gázt és port rejt magában. Távolsága a Földtől 2300 parszek.

 

  Az Abell 71 planetáris-köd

A látómező jobb felső sarkában az Abell 71 jelű planetáris-köd látszik. Az Abell 71 érdekessége, hogy a planetáris ködökre oly jellemző OIII, a kétszer ionizált oxigén 500 nanométer körüli hullámhosszúságú zöldes fénye teljesen hiányzik belőle.